Europa moet er op toezien dat België de nodige veiligheidsregels inzake kerncentrales in acht neemt. Dat eist de Duitse minister van Leefmilieu van deelstaat Noordrijn-Westfalen, in een reactie op het nieuwe incident in een Belgische kerncentrale.

Doel 1 werd zaterdag kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. Voor Johannes Remmel, minister van Leefmilieu van de Duitse deelstaat, is dat aanleiding om opnieuw zijn bezorgdheid te uiten. De centrale van Tihange ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Aken.

Remmel wil dat de Europese commissie zich "meer moeit" met de veiligheid van de Belgische kerncentrales, zo zegt hij in de Rheinischen Post. België, zo vindt de Duitse politicius, moet overschakelen naar de veiligheidsregels die Duitsland invoerde na de ramp in het Japanse Fukushima.

Het is niet voor het eerst dat Noordrijn-Westfalen van zich laat horen na een incident in een Belgische centrale. De Duitse deelstaat ijvert al jaren voor de sluiting van Tihange.

Nederland wil zeggenschap

Nederland maakt zich dan weer zorgen over de kerncentrale in Doel. Het land vindt daarom dat het zeggenschap moet krijgen over die kerncentrale. Het kabinet moet daar in Brussel op aandringen, eisen meerdere partijen in de Tweede Kamer.

"De centrales zijn zo oud, als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen bij de Belgische grens", zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven tegen het Algemeen Dagblad . Groenlinks wil al langer inspraak en de SP wil dat de centrale de deuren sluit.

"De dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak. We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident", aldus SP-Kamerlid Eric Smaling.

(Belga/TE)

Europa moet er op toezien dat België de nodige veiligheidsregels inzake kerncentrales in acht neemt. Dat eist de Duitse minister van Leefmilieu van deelstaat Noordrijn-Westfalen, in een reactie op het nieuwe incident in een Belgische kerncentrale. Doel 1 werd zaterdag kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. Voor Johannes Remmel, minister van Leefmilieu van de Duitse deelstaat, is dat aanleiding om opnieuw zijn bezorgdheid te uiten. De centrale van Tihange ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Aken. Remmel wil dat de Europese commissie zich "meer moeit" met de veiligheid van de Belgische kerncentrales, zo zegt hij in de Rheinischen Post. België, zo vindt de Duitse politicius, moet overschakelen naar de veiligheidsregels die Duitsland invoerde na de ramp in het Japanse Fukushima. Het is niet voor het eerst dat Noordrijn-Westfalen van zich laat horen na een incident in een Belgische centrale. De Duitse deelstaat ijvert al jaren voor de sluiting van Tihange.Nederland maakt zich dan weer zorgen over de kerncentrale in Doel. Het land vindt daarom dat het zeggenschap moet krijgen over die kerncentrale. Het kabinet moet daar in Brussel op aandringen, eisen meerdere partijen in de Tweede Kamer. "De centrales zijn zo oud, als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen bij de Belgische grens", zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven tegen het Algemeen Dagblad . Groenlinks wil al langer inspraak en de SP wil dat de centrale de deuren sluit. "De dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak. We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident", aldus SP-Kamerlid Eric Smaling. (Belga/TE)