Tot enkele weken geleden werd 64 procent van het totale aantal transitmigranten in West-Vlaanderen opgepakt in Zeebrugge, maar het gemiddelde voor februari daalde tot 39 procent.

Druk in Zeebrugge neemt af

In de maand februari zijn er in West-Vlaanderen 974 illegale vluchtelingen opgepakt, voornamelijk aan de kust. In diezelfde periode vorig jaar waren dat er nog maar 115. De cijfers hadden nog veel hoger kunnen liggen, maar de grenscontroles aan de Frans-Belgische grens ter hoogte van Veurne en De Panne laten zich voelen in de cijfers.

"Halfweg zaten we al rond 750 opgepakte vluchtelingen. We zien dat de grenscontroles toch ontradend werken", aldus de gouverneur. Ook de druk in Zeebrugge neemt af. Tot enkele weken geleden werd 64 procent van de in West-Vlaanderen opgepakte illegale vluchtelingen, opgepakt in Zeebrugge. Dat maandgemiddelde is teruggevallen tot 39 procent. Ook hierin zien we het ontradingseffect", aldus de gouverneur.

De cijfers liggen daarmee terug in lijn met het jaargemiddelde van 2015, toen dat 35 procent was. "We zien wel dat het percentage in Veurne en De Panne stijgt, tot 34 procent." Ook het aantal opgepakte Iraniërs is gedaald. Begin februari steeg dat aantal spectaculair. Toen werd een smokkelnetwerk vanuit Duitsland opgemerkt.

Systematische grenscontroles

Sinds vorige week houden ongeveer 300 agenten systematisch controles aan de grens met Frankrijk. Illegalen wordt aan de grens gevraagd of ze papieren bijhebben. Wie niet in het bezit is van papieren wordt gevraagd of hij of zij asiel wil aanvragen. Wie weigert wordt teruggestuurd naar Frankrijk.

Maandag meldde de federale politie dat er 285 mensen zonder papieren staande zijn gehouden aan de grens. In de buurt werden nog eens 334 vluchtelingen opgepakt en geregistreerd. De controle kwam er toen de Franse overheid besliste een deel van het tentenkamp in Calais te ontruimen. Dat werd toen nog enkele dagen uitgesteld, maar sinds maandag is de ontruiming van het zuidelijke deel van de "Jungle" begonnen.

"Voorlopig zien we nog geen grote beweging, maar het is afwachten wat de volgende dagen zullen brengen", aldus de gouverneur. "We willen de situatie beheersbaar en controleerbaar houden. Daar slagen we nu toch wel in." De controles moeten ook voorkomen dat hier een nieuw tentenkamp ontstaat zoals in Calais of Duinkerke. Dat werkt volgens de autoriteiten het werken van mensensmokkkelaars in de hand.

In de eerste twee maanden van 2016 zijn er al zestien mensensmokkelaars aangehouden, elf in Veurne en vijf rond de haven van Zeebrugge. In heel 2015 werden 41 mensensmokkelaars aangehouden. (Belga/NSK)

Tot enkele weken geleden werd 64 procent van het totale aantal transitmigranten in West-Vlaanderen opgepakt in Zeebrugge, maar het gemiddelde voor februari daalde tot 39 procent.Druk in Zeebrugge neemt afIn de maand februari zijn er in West-Vlaanderen 974 illegale vluchtelingen opgepakt, voornamelijk aan de kust. In diezelfde periode vorig jaar waren dat er nog maar 115. De cijfers hadden nog veel hoger kunnen liggen, maar de grenscontroles aan de Frans-Belgische grens ter hoogte van Veurne en De Panne laten zich voelen in de cijfers."Halfweg zaten we al rond 750 opgepakte vluchtelingen. We zien dat de grenscontroles toch ontradend werken", aldus de gouverneur. Ook de druk in Zeebrugge neemt af. Tot enkele weken geleden werd 64 procent van de in West-Vlaanderen opgepakte illegale vluchtelingen, opgepakt in Zeebrugge. Dat maandgemiddelde is teruggevallen tot 39 procent. Ook hierin zien we het ontradingseffect", aldus de gouverneur. De cijfers liggen daarmee terug in lijn met het jaargemiddelde van 2015, toen dat 35 procent was. "We zien wel dat het percentage in Veurne en De Panne stijgt, tot 34 procent." Ook het aantal opgepakte Iraniërs is gedaald. Begin februari steeg dat aantal spectaculair. Toen werd een smokkelnetwerk vanuit Duitsland opgemerkt. Systematische grenscontroles Sinds vorige week houden ongeveer 300 agenten systematisch controles aan de grens met Frankrijk. Illegalen wordt aan de grens gevraagd of ze papieren bijhebben. Wie niet in het bezit is van papieren wordt gevraagd of hij of zij asiel wil aanvragen. Wie weigert wordt teruggestuurd naar Frankrijk. Maandag meldde de federale politie dat er 285 mensen zonder papieren staande zijn gehouden aan de grens. In de buurt werden nog eens 334 vluchtelingen opgepakt en geregistreerd. De controle kwam er toen de Franse overheid besliste een deel van het tentenkamp in Calais te ontruimen. Dat werd toen nog enkele dagen uitgesteld, maar sinds maandag is de ontruiming van het zuidelijke deel van de "Jungle" begonnen. "Voorlopig zien we nog geen grote beweging, maar het is afwachten wat de volgende dagen zullen brengen", aldus de gouverneur. "We willen de situatie beheersbaar en controleerbaar houden. Daar slagen we nu toch wel in." De controles moeten ook voorkomen dat hier een nieuw tentenkamp ontstaat zoals in Calais of Duinkerke. Dat werkt volgens de autoriteiten het werken van mensensmokkkelaars in de hand. In de eerste twee maanden van 2016 zijn er al zestien mensensmokkelaars aangehouden, elf in Veurne en vijf rond de haven van Zeebrugge. In heel 2015 werden 41 mensensmokkelaars aangehouden. (Belga/NSK)