Niet minder dan 73 procent van de Vlamingen zegt trots te zijn op zijn nationaliteit, 20 procent is zelfs zeer trots. Een kwart van de Vlamingen is niet trots, 8 procent zelfs in uitgesproken mate. Dat zijn de resultaten van een enquête van Het Nieuwsblad en het Eén-programma "Koppen".

Limburgers zijn meer dan gemiddeld trots, Antwerpenaren zijn het minst trots op het etiket Belg.

Jongere Vlamingen zijn erg enthousiast: 80 procent van de 18- tot 34-jarigen noemt zichzelf trots en zelfs 90 procent van de studenten. De 55-plussers zijn met 31 procent dan weer meer dan gemiddeld vertegenwoordigd in de groep die de omschrijving "Belg" geen compliment vindt.

Onafhankelijkheid 22 procent van de Vlamingen kiest resoluut voor onafhankelijkheid, maar niet minder dan 3 op de 4 Vlamingen hebben liever niet dat België verdwijnt.

En 42 procent van de Vlamingen wil helemaal niet graag dat Vlaanderen onafhankelijk wordt. Vrouwen, bedienden, de hoogste sociale klassen en kiezers uit grote gezinnen kantten zich nog net iets feller tegen onafhankelijkheid. Huisvrouwen en -mannen zijn de grootste tegenstanders.

Twee op de drie Vlamingen gaan ervan uit dat België over tien jaar nog bestaat, dertig procent denkt dat België dan al naar de geschiedenisboeken zal verwezen zijn. (Belga/TE)

Niet minder dan 73 procent van de Vlamingen zegt trots te zijn op zijn nationaliteit, 20 procent is zelfs zeer trots. Een kwart van de Vlamingen is niet trots, 8 procent zelfs in uitgesproken mate. Dat zijn de resultaten van een enquête van Het Nieuwsblad en het Eén-programma "Koppen". Limburgers zijn meer dan gemiddeld trots, Antwerpenaren zijn het minst trots op het etiket Belg. Jongere Vlamingen zijn erg enthousiast: 80 procent van de 18- tot 34-jarigen noemt zichzelf trots en zelfs 90 procent van de studenten. De 55-plussers zijn met 31 procent dan weer meer dan gemiddeld vertegenwoordigd in de groep die de omschrijving "Belg" geen compliment vindt. Onafhankelijkheid 22 procent van de Vlamingen kiest resoluut voor onafhankelijkheid, maar niet minder dan 3 op de 4 Vlamingen hebben liever niet dat België verdwijnt. En 42 procent van de Vlamingen wil helemaal niet graag dat Vlaanderen onafhankelijk wordt. Vrouwen, bedienden, de hoogste sociale klassen en kiezers uit grote gezinnen kantten zich nog net iets feller tegen onafhankelijkheid. Huisvrouwen en -mannen zijn de grootste tegenstanders. Twee op de drie Vlamingen gaan ervan uit dat België over tien jaar nog bestaat, dertig procent denkt dat België dan al naar de geschiedenisboeken zal verwezen zijn. (Belga/TE)