Donald Trump komt naar Brussel: alles wat u moet weten

© Reuters

De Amerikaanse president strijkt woensdag neer in onze hoofdstad en dat zal u geweten hebben. Overzicht van zijn (vermoedelijke) programma en de draconische veiligheidsmaatregelen.

Hellhole Brussel, zoals Donald Trump onze hoofdstad zelf omschreef tijdens zijn verkiezingscampagne, is de voorlaatste halte van de eerste buitenlandse reis van de Amerikaanse president en zijn vrouw Melania sinds zijn eedaflegging. Trump trok eerst naar Saudi-Arabië, reisde vandaaruit door naar Israël en de Palestijnse gebieden en maakt woensdag nog een tussenstop in Vaticaanstad voor een audiëntie met paus Franciscus. Daarmee doet de Republikeinse president in één reis de belangrijkste plaatsen van de drie grootste monotheïstische religies aan.

Woensdagnamiddag/-avond vliegen de Trumps dan door vanuit Rome naar Brussel voor de NAVO-top van 25 mei.

Veiligheidsmaatregelen

Net zoals dat het geval was bij zijn voorganger Barack Obama drie jaar geleden, gaat de komst van de Amerikaanse president gepaard met draconische veiligheidsmaatregelen.

Kort voor en na de landing van Air Force One op de luchthaven van Zaventem wordt alle vliegverkeer boven Brussels Airport stilgelegd. Na zijn aankomst trekt de presidentiële colonne, met de gepantserde limousine The Beast, via de ring en de E40 het centrum van Brussel in. Tijdens de passage van het konvooi wordt de hele route verkeersvrij gemaakt.

Waar de Trumps logeren blijft een goedbewaard geheim, maar het is niet in een hotel zoals de Obama’s, die in 2014 overnachtten in The Hotel in de Louizawijk. Vermoedelijk neemt het presidentspaar zijn intrek in de Amerikaanse ambassade.

Naast de honderden veiligheidsmensen die Trump zelf meebrengt, zullen nog meer Belgische politieagenten gemobiliseerd worden voor het bezoek van de Witte Huis-bewoner. In de media is er sprake van 2.000 tot 3.000 politieagenten en Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft het zelfs over 4.000, maar noch het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken noch de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, die de leiding heeft over de organisatie, bevestigen die aantallen. ‘Wij communiceren daar niet over’.

Woordvoerster Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene benadrukt dat het niet om zomaar een bezoek van de Amerikaanse leider gaat. ‘De komst van Trump is niet te vergelijken met die van Obama in 2014. Obama kwam toen alleen op bezoek, terwijl het hier in de eerste plaats gaat om een NAVO-top met in totaal 29 staats- en regeringsleiders. De tijd die Trump in ons land doorbrengt, is ook korter’.

Van de Keere bevestigt wel dat er steun komt van Luxemburg, voor de handhaving van de openbare orde, en Nederland, met een team gespecialiseerd in het neerhalen van drones. Dat gebeurt in het kader van een Benelux-verdrag. Ook de federale politie levert, desgevraagd, gespecialiseerde steun zoals speurhonden of helikopters.

Terreurdreiging

Volgens het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zijn de maatregelen voor de Amerikaanse president niet anders dan die voor andere wereldleiders. ‘Wel is het zo dat ten tijde van de komst van Obama terrorisme een minder groot issue was,’ zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum aan Knack.be. ‘De vergelijking tussen beide situaties heeft niets te maken met de persoon an sich, maar wel met de actualiteit. Risicoanalyses houden rekening met het actuele wereldbeeld.’

Donald en Melania Trump
Donald en Melania Trump© Belga Image

De komst van Trump brengt ook heel wat betogers op de been. Zo staat er op woensdagavond een ‘Trump not welcome’-actie gepland aan het Brusselse Noordstation, waarvoor bijna 9.000 mensen zich via Facebook hebben ingeschreven – al is dat geen betrouwbare indicator voor het precieze aantal betogers dat verwacht mag worden. Op 25 mei is er een protestactie voor het NAVO-hoofdkwartier in Evere gepland.

Het Crisiscentrum maakt zich sterk dat het dagelijkse leven in Brussel voor de buurtbewoners, handelaars en anderen die te maken krijgen met het bezoek van Trump ‘zo normaal mogelijk moet verlopen’. Bij geen enkele van de dreigingsanalyses die het OCAD naar aanleiding van de NAVO-top maakte, is het hoogste dreigingsniveau vastgelegd. Stevens: ‘We proberen een evenwicht te vinden en rekening te houden met de leefbaarheid’.

Blijf weg met wagen

De politie waarschuwt wel dat het de hele dag moeilijk zal zijn om zich per voertuig te verplaatsen in Brussel. Belangrijke assen zullen verkeersvrij gemaakt worden. ‘Het gaat onder meer over de klassieke perimeter rond het Schumanplein, de omgeving van de NAVO, de omgeving van het Paleizenplein en de Waterloolaan en de kleine ring bovengronds tussen het Louizaplein en de Naamsepoort. Er zullen tevens belangrijke verkeersafsluitingen plaatsvinden in de Hertogtraat, Wetstraat en de Belliardstraat. Het parkeren zal er eveneens verboden worden. De politie zal alle type voertuigen (ook fietsen en bromfietsen) in de zone met parkeerverbod laten weghalen’.

‘We raden iedereen aan om de vermelde sites met de wagen te vermijden op deze dagen en zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken.’ De MIVB meldt wel dat enkele ingangen van de metrostations van Kunst-Wet, Schuman, Troon, Louiza en Naamsepoort gesloten zullen blijven vanaf woensdag 14.30 uur tot donderdag 16.30 uur. Schuman blijft overigens donderdag helemaal gesloten. Er zal wel gewoon metroverkeer zijn. Tussen de luchthaven in Zaventem en het centrum van Brussel zal het bus- en tramverkeer aangepast worden naargelang het traject van Trump. ‘Vooral de tramlijnen 92, 93, 94 en de bussen in de buurt van Troon zullen hinder ondervinden’, luidt het. Het blijft volgens de politie sterk aangeraden het openbaar te nemen om zich op 24 en 25 mei te verplaatsen te Brussel’.

Het Crisiscentrum raadt aan om de Twitteraccount van de lokale politie van Brussel-Hoofdstad-Elsene (@zpz_polbru) te volgen en vraagt ook om geen contact op te nemen met het nummer 112 voor niet-dringende opdrachten, maar uiteraard wel om verdachte voorwerpen of handelingen te melden.

Programma

Trump komt dus in de eerste plaats voor de NAVO-top van 25 mei, maar zal in de marge daarvan ook een aantal andere ontmoetingen hebben in ons land. Zo begint zijn woensdagnamiddag met een bezoek, samen met zijn vrouw Melania, aan koning Filip en koningin Mathilde in het paleis van Laken. Ook premier Charles Michel (MR) zal op de koffie aanwezig zijn.

In de Kamer verzekerde Michel vorige week dat hij tegenover Trump ‘zonder naïviteit’ de Belgische mening zal verdedigen rond onze fundamentele Europese waarden en zaken zoals het klimaat.

Donderdagvoormiddag ontmoet Trump eerst nog de voorzitters van de Europese Commissie en het Parlement Jean-Claude Juncker en Antonio Tajani, de Europese president Donald Tusk en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Frederica Mogherini. Die ontmoetingen vinden plaats in het Egmontpaleis. Daarna staat er een werklunch op het programma met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron, vermoedelijk op de Amerikaanse ambassade.

Daarna is er dus de NAVO-top met de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 andere lidstaten. Naar die meeting wordt vooral uitgekeken omdat Trump tijdens zijn verkiezingscampagne de NAVO meermaals bekritiseerde en ermee dreigde de alliantie te verlaten. Intussen is hij teruggekomen op sommige van die uitspraken, maar Trump wil wel dat de lidstaten meer geld spenderen aan defensie.

First lady’s

Intussen heeft First Lady Melania Trump haar eigen programma. Samen met Emine Erdogan en Brigitte Trogneux, de echtgenotes van respectievelijk de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Franse president Macron, laat zij zich rondleiden door Ingrid Schulerud, de vrouw van NAVO-topman Jens Stoltenberg, en Amélie Derbaudrenghien, de echtgenote van premier Michel.

De dames brengen donderdagnamiddag eerst een bezoek aan het Magritte-museum in hartje Brussel, waar de directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten Michel Draguet hen op een privérondleiding trakteert. Daarna gaat het richting de Delvaux-boetiek aan de Waterloolaan, waar ze ontvangen worden door Delvaux-directeur Jean-Marc Loubier en artistiek directeur Christina Zeller. Tot slot leidt de Belgische koningin Mathilde de partners rond in de koninklijke serres in Laken, waarna ze uitgenodigd zijn op een diner in het paleis.

Voor Melania Trump ziet het programma er lichtjes anders uit. Zij brengt donderdagochtend een bezoek aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, waarna ze de andere first ladies vervoegt voor de rest van het bezoek.

Sicilië

Na zo’n 24 uur in ons land, stappen de Trumps omstreeks 20 uur, dit keer op de luchthaven van Melsbroek, alweer het vliegtuig op richting Sicilië, waar de G7-top plaatsvindt. Vervolgens gaat het terug richting VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content