De Washington Post berichtte vannacht al hoe een gewapende man een pizzarestaurant in Washington D.C. binnenviel en daar een aantal schoten loste. Uiteindelijk duurde het voorval nog geen uur, en kon de man snel meegenomen worden door de politie.

De 28-jarige man uit North Carolina wilde naar eigen zeggen 'zelf op onderzoek uitgaan' in het verhaal rond wat ondertussen Pizzagate is gaan noemen.

Wat is Pizzagate?

De naam Pizzagate verwijst naar de hashtag waarmee internetgebruikers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen verhalen deelden over een samenzweringstheorie die draaide rondom vermeend kindermisbruik in een pizzarestaurant in Washington DC. Aanleiding daarvoor was dat de eigenaar van de zaak, openlijk zijn steun had uitgesproken voor Hillary Clinton.

Is daar enig bewijs voor?

Neen, totaal niet. Er is geen klacht, geen bewijs, en geen lopend onderzoek. Toch zijn duizenden mensen er blijkbaar van overtuigd dat er een schandaal toegedekt wordt door de hoogste regionen van de Democratische partij, schrijft de BBC in een verhelderend stuk over hoe dit overduidelijk vals nieuwsverhaal toch brede bekendheid kreeg.

Volgens de aanhangers van de theorie, die ontstond op het internetforum 4chan, wordt het netwerk geleid vanuit de kelder van het restaurant. De eigenaar heeft ondertussen al verschillende keren laten zien dat het restaurant geen kelder heeft.

Maar er zijn wel mensen die het geloven?

Het verhaal, een typisch voorbeeld van Fake News, bleef nog wat borrelen op 4Chan en Reddit, maar kwam volgens de BBC pas 'bovengronds' toen een aantal Turkse niewssites het oppikten. Van daaruit vond het zijn weg naar conservatieve nieuwssites, een deel van de Trump-aanhang en de alt right-beweging.

'Wat we nu steeds vaker zien, is dat de samenzweringstheorieën steeds vaker ingezet worden als politiek wapen, citeert BBC sociaale psycholoog Viren Swami. 'Dat is een grote verandering met hoe dit soort verhalen vroeger werd gebruikt.'

De Britse openbare omroep merkt ook op dat de stroom aan tweets en updates over het verhaal niet getemperd werd toen verschillende grote nieuwsmerken het verhaal duidelijk als onwaar ontmaskerd hadden.

De eigenaar van het restaurant, die eerder al met protestacties voor de deur te maken kreeg, drukt in een statement zijn hoop uit dat hij de zaak nu achter zich kan laten. "Wat we vandaag zagen, is dat fake news wel degelijk gevolgen kan hebben, net zoals samenzweringstheorieën die op niets gebaseerd zijn.'

'Ik hoop dat al wie zich beziggehouden heeft met dit te verspreiden even tijd neemt om na te denken, en stopt met deze valse geruchten groter te maken.'

(JH)

De Washington Post berichtte vannacht al hoe een gewapende man een pizzarestaurant in Washington D.C. binnenviel en daar een aantal schoten loste. Uiteindelijk duurde het voorval nog geen uur, en kon de man snel meegenomen worden door de politie. De 28-jarige man uit North Carolina wilde naar eigen zeggen 'zelf op onderzoek uitgaan' in het verhaal rond wat ondertussen Pizzagate is gaan noemen. De eigenaar van het restaurant, die eerder al met protestacties voor de deur te maken kreeg, drukt in een statement zijn hoop uit dat hij de zaak nu achter zich kan laten. "Wat we vandaag zagen, is dat fake news wel degelijk gevolgen kan hebben, net zoals samenzweringstheorieën die op niets gebaseerd zijn.''Ik hoop dat al wie zich beziggehouden heeft met dit te verspreiden even tijd neemt om na te denken, en stopt met deze valse geruchten groter te maken.'(JH)