Dokters van de Wereld: Eerste reactie hongerstakers op bemiddeling niet positief

Honderden sans-papiers in de Brusselse Begijnhofkerk en op de campussen van de VUB en ULB zijn momenteel in hongerstaking. © Belga Image

De eerste reactie van de hongerstakende sans-papiers op de ‘speciaal gezant’ die staatssecretaris Mahdi heeft aangesteld, is niet positief. Dat meldt Dokters van de Wereld, de organisatie die de actievoerders begeleidt. ‘Er werd teleurgesteld gereageerd, onder meer omdat de man blijkbaar niet met nieuwe elementen kwam’, zegt Michel Genet van Dokters van de Wereld.

Sinds 23 mei houden meer dan 400 mensen zonder papieren een hongerstaking als laatste strohalm op een collectieve regularisatie. Vrijdag zijn enkele van hen ook begonnen met een dorststaking en weigeren ze nog iets te drinken.

Maandag stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), aan als ‘speciaal gezant’. Van den Bulck moest dienen als een soort brugfiguur die de taak krijgt de hongerstakers toe te leiden naar de bestaande procedures.

‘De reactie van de hongerstakers was zeker niet positief, integendeel, ze waren teleurgesteld’, zegt Michel Genet. ‘Blijkbaar heeft de man geen nieuwe elementen aangereikt. Het is nog maar de vraag of dit geen gemiste kans is en of dit de situatie niet nog verergerd heeft. Intussen zit het dossier nu blijkbaar ook geblokkeerd op het niveau van de regering. We blijven dus zeer ongerust want de toestand van deze mensen gaat er alleen maar op achteruit.’

Een aantal hongerstakers die er zeer erg aan toe waren, hebben er wel mee ingestemd om overgebracht te worden naar een ziekenhuis, meldt de woordvoerder van Dokters van de Wereld nog. ‘Het gaat om een viertal mensen uit de ULB en een viertal mensen uit de Begijnhofkerk. Dat is ergens wel positief, dat er binnen de groep toch een vorm van autoregulering is, en dat ze zelf het initiatief nemen om een ziekenwagen te bellen als het moet’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content