De centrale kwam automatisch tot stilstand toen de uitbater periodieke testen aan het uitvoeren was op de turbine, die zich in het niet-nucleaire gedeelte bevindt, aldus woordvoerster Anne-Sophie Hugé.

De turbine ondergaat automatische scans en er zijn periodieke manuele testen, aldus de woordvoerster. "Uit de analyse is gebleken dat de turbine tijdens de zelfscan de uitgevoerde manuele testen geïnterpreteerd heeft als een afwijking", zegt Hugé. Daarop werd de turbine en vervolgens de centrale stopgezet, zoals de procedures voorschrijven.

Volgens woordvoerster Els De Clercq van de kerncentrale in Doel wordt de periodieke test een keer om de vier maanden uitgevoerd. "De dagelijkse zelfscan gebeurde net op het moment dat we de manuele testen aan het uitvoeren waren." Het ging niet om een technische afwijking, klinkt het. Electrabel onderneemt nu de nodige correctieve stappen.. "Een kwestie van programmering van de testprogramma's", aldus De Clercq. Momenteel worden de verplichte inspecties en controles uitgevoerd die nodig zijn voor de heropstart. (Belga/NSK)

De centrale kwam automatisch tot stilstand toen de uitbater periodieke testen aan het uitvoeren was op de turbine, die zich in het niet-nucleaire gedeelte bevindt, aldus woordvoerster Anne-Sophie Hugé.De turbine ondergaat automatische scans en er zijn periodieke manuele testen, aldus de woordvoerster. "Uit de analyse is gebleken dat de turbine tijdens de zelfscan de uitgevoerde manuele testen geïnterpreteerd heeft als een afwijking", zegt Hugé. Daarop werd de turbine en vervolgens de centrale stopgezet, zoals de procedures voorschrijven.Volgens woordvoerster Els De Clercq van de kerncentrale in Doel wordt de periodieke test een keer om de vier maanden uitgevoerd. "De dagelijkse zelfscan gebeurde net op het moment dat we de manuele testen aan het uitvoeren waren." Het ging niet om een technische afwijking, klinkt het. Electrabel onderneemt nu de nodige correctieve stappen.. "Een kwestie van programmering van de testprogramma's", aldus De Clercq. Momenteel worden de verplichte inspecties en controles uitgevoerd die nodig zijn voor de heropstart. (Belga/NSK)