Dit verandert er op 1 juni

© ImageGlobe

De oude verkeersborden die de bebouwde kom aanduiden, verliezen op 1 juni hun juridische waarde. En ontdek wat u vanaf 1 juni allemaal met ecocheques kan kopen.

Gebruik ecocheques fors uitgebreid

Het gebruik van ecocheques wordt vanaf 1 juni fors uitgebreid. Zo kunnen met de cheques voortaan ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken worden aangeschaft. Daarnaast maken onder meer deelfietsen en -auto’s hun intrede op de lijst van producten die met ecocheques kunnen worden betaald. De cao over de nieuwe lijst werd in maart door sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR) ondertekend. Andere nieuwigheden op de ecochequelijst: verblijven in toeristische infrastructuur met het label “Groene Sleutel”, aankoop van sodamachines en toebehoren, en aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels. De lijst van elektrische apparaten waarvoor je je ecocheques kan gebruiken, werd uitgebreid. Ze omvat vanaf juni onder meer (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen. De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging. Zo moeten de toestellen voldoen aan een vrij streng energielabel. De lijst met ecocheque-producten wordt om de twee jaar grondig geëvalueerd in de Nationale Arbeidsraad. Twee jaar geleden werden evenwel geen aanpassingen doorgevoerd.

Bpost harmoniseert openingsuren van postkantoren

Alle bpost-kantoren zullen vanaf 1 juni op dinsdag en donderdag open zijn tot 18 uur. Als gevolg daarvan zullen de meeste kantoren daarom iedere dag pas om 9.30 uur openen. Die uurwijziging moet volgens bpost de klant ten goede komen, zodat die duidelijk weet wanneer hij of zij in gelijk welk postkantoor terechtkan. De grootste kantoren blijven wel om 9 uur openen. Op zaterdagvoormiddag zijn ook nog drie kwart van de postkantoren geopend. Op de site van bpost zijn de precieze openingsuren van ieder postkantoor te vinden.

Toegangspoortjes in treinstation Brussels Airport treden in werking

Treinreizigers die van of naar de luchthaven van Zaventem sporen, zullen vanaf 1 juni hun vervoerbewijs tegen de lezer van de toegangspoortjes moeten houden om het treinstation te betreden of te verlaten. De NMBS nam die beslissing nadat ze had vastgesteld dat een deel van de reizigers de Diabolo-toeslag niet betaalt. Die toeslag, die geldt voor elke treinreis naar of vanuit Brussels Airport, bedraagt momenteel 5,09 euro bovenop de prijs van het treinticket. Met de poortjes wil de spoorwegmaatschappij zich ervan verzekeren dat “deze stijging in passagiers zich ook vertaalt in een stijging van de inkomsten”. Ze voegt nog toe dat de poortjescontrole bovenop de bestaande controles in de trein komt. Momenteel kan je vanuit 56 haltes in België rechtstreeks naar de nationale luchthaven sporen. Eind dit jaar worden dat er 82. Dan krijgen bijvoorbeeld Brussel-Luxemburg, Brussel-Schuman, Charleroi, Namen, Dinant en Nijvel een rechtstreekse verbinding.

Oude bebouwde kom-borden niet langer geldig

Dit verandert er op 1 juni
© Belga

De oude borden die de bebouwde kom aanduiden, verliezen op 1 juni hun juridische waarde. De wegcode werd al in 2004 aangepast, maar de Belgische steden en gemeenten kregen nog meer dan 10 jaar tijd om de borden te vervangen. Bij de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten houden ze niet bij hoeveel steden en gemeenten zich nog in orde moeten stellen, maar verwachten ze weinig problemen. “De laatste borden zullen eind mei nog vervangen moeten worden, maar de meeste gemeenten zullen hiermee in orde zijn.” Bij de aanpassing van de wegcode in 2004 werd voor het aangeven van de bebouwde kom een nieuw verkeersbord ingevoerd. Daarop is het silhouet van een dorpskern te zien.

Eengemaakte consumentenombudsdienst wordt gelanceerd

Consumenten die een geschil hebben met een onderneming, kunnen daar vanaf 1 juni voor terecht bij de eengemaakte consumentenombudsdienst. Bij die dienst zullen consumenten informatie kunnen inwinnen over hun rechten en plichten, maar daarnaast vormt de nieuwe dienst “een uniek loket waar de consument zich toe kan richten wanneer die een geschil op buitengerechtelijke wijze behandeld wil zien”, aldus het kabinet van minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V). Het is de consumentenombudsdienst die ervoor zal zorgen dat de vraag tot bemiddeling bij de juiste “gekwalificeerde entiteit” zal terechtkomen, of anders zal de dienst de vraag zelf behandelen. “De consument heeft hiervoor geen advocaat nodig, de procedure is eenvoudig, en er volgt een snelle behandeling”, klinkt het bij Peeters. De op­rich­ting van een Con­su­men­tenom­buds­dienst wordt op­ge­legd door Eu­ro­pa. De Eu­ro­pe­se Unie ver­plicht de lid­sta­ten im­mers om vanaf juli 2015 voor con­su­men­ten een vorm van ge­schil­len­op­los­sing te voor­zien bui­ten de recht­ban­ken. Nu be­staan er al di­ver­se om­buds­dien­sten.

Nieuwe BOB-campagne van start

Ook deze zomer houdt de politie een BOB-campagne, want tijdens een barbecue of op een zonnig terras drinken we al eens een glaasje extra. Dit jaar onder de slogan 'Samen voor rijden zonder alcohol'. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts mocht de eerste affiche mocht ophangen.
Ook deze zomer houdt de politie een BOB-campagne, want tijdens een barbecue of op een zonnig terras drinken we al eens een glaasje extra. Dit jaar onder de slogan ‘Samen voor rijden zonder alcohol’. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts mocht de eerste affiche mocht ophangen.© BELGA

Het was lange tijd niet duidelijk of er wel een nieuwe BOB-campagne zou komen. De aanleiding was de verplaatsing van de mediacampagnes van het federale naar het Vlaamse niveau, waar minister van Mobiliteit Ben Weyts verkoos met een aanbesteding te werken. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), dat de campagne tegen rijden onder invloed twintig jaar geleden bedacht, stelde echter dat het eigenaar is van het merk. Begin mei bereikten minister Weyts en het BIVV alsnog een akkoord over de campagne. De politiecontroles verbonden aan de campagne zouden pas op 5 juni beginnen.

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content