In het kader van de begrotingscontrole keurde de federale regering afgelopen zaterdag een nieuw afbouwplan van opvangplaatsen voor asielzoekers goed. Er werd afgesproken om het aantal opvangplaatsen tegen 2019 terug te brengen naar 16.629 plaatsen, door 2.854 collectieve en 3.600 individuele opvangplaatsen te sluiten. Dat is het niveau van voor de opvangcrisis.

De 2.854 collectieve plaatsen zullen worden afgebouwd door de sluiting van de resterende centra die tijdens die crisis werden geopend. Het gaat om die in Houthalen-Helchteren, Westakkers Sint-Niklaas, Scherpenheuvel, Vielsalm, Doornik, Sainte-Ode, Namen, Aarlen en het centrum van Samu Béjar te Brussel. 'De asielinstroom is gedaald, waardoor we de ruimte hebben om verder in te krimpen en kosten te besparen', aldus Francken, die alle medewerkers bedankt voor hun jarenlange inzet. Ook de 3.600 individuele plaatsen zullen in de tweede helft van dit jaar geleidelijk worden afgebouwd.

De staatssecretaris gaat hierbij uit van een vrijwillige afbouw: 'Indien we hier spontaan niet aan geraken, gaan we vanuit het federale niveau zelf bepalen welke lokale opvanginitiatieven sluiten. Maar ik hoop natuurlijk op de goede samenwerking met al de betrokken gemeenten', stelt Theo Francken (N-VA), die in dit verband de OCMW's en lokale dorpsgemeenschappen bedankt. Later deze week organiseert Fedasil overleg met haar opvangpartners over de precieze sluitingsmodaliteiten.

In het kader van de begrotingscontrole keurde de federale regering afgelopen zaterdag een nieuw afbouwplan van opvangplaatsen voor asielzoekers goed. Er werd afgesproken om het aantal opvangplaatsen tegen 2019 terug te brengen naar 16.629 plaatsen, door 2.854 collectieve en 3.600 individuele opvangplaatsen te sluiten. Dat is het niveau van voor de opvangcrisis.De 2.854 collectieve plaatsen zullen worden afgebouwd door de sluiting van de resterende centra die tijdens die crisis werden geopend. Het gaat om die in Houthalen-Helchteren, Westakkers Sint-Niklaas, Scherpenheuvel, Vielsalm, Doornik, Sainte-Ode, Namen, Aarlen en het centrum van Samu Béjar te Brussel. 'De asielinstroom is gedaald, waardoor we de ruimte hebben om verder in te krimpen en kosten te besparen', aldus Francken, die alle medewerkers bedankt voor hun jarenlange inzet. Ook de 3.600 individuele plaatsen zullen in de tweede helft van dit jaar geleidelijk worden afgebouwd.De staatssecretaris gaat hierbij uit van een vrijwillige afbouw: 'Indien we hier spontaan niet aan geraken, gaan we vanuit het federale niveau zelf bepalen welke lokale opvanginitiatieven sluiten. Maar ik hoop natuurlijk op de goede samenwerking met al de betrokken gemeenten', stelt Theo Francken (N-VA), die in dit verband de OCMW's en lokale dorpsgemeenschappen bedankt. Later deze week organiseert Fedasil overleg met haar opvangpartners over de precieze sluitingsmodaliteiten.