Dit besliste het Overlegcomité: 8 mei terrassen open, verdubbeling knuffelcontacten

Frank Vandenbroucke (Vooruit). © belga

De federale regering en de deelstaten hebben woensdag opnieuw de coronasituatie geëvalueerd. De druk op de zorg blijft relatief hoog, maar toch zag het Overlegcomité ruimte voor enkele versoepelingen, onder meer omdat de besmettingen dalen en de vaccinatiecampagne versnelt. Een overzicht.

Onderwijs

De scholen kunnen hun paaspauze volgende week stopzetten. Vanaf 19 april hernemen de lessen, zij het volgens het regime van voor de vakantie. Dat betekent dat de leerlingen van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs de helft van de tijd afstandsonderwijs blijven volgen. In het hoger onderwijs is sprake van één dag fysieke aanwezigheid per week.

Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen gaat op de schop. Vanaf 19 april kan iedereen in principe weer reizen, maar de overheid raadt het wel nog steeds af. Bovendien is het de bedoeling om streng te controleren op testing en quarantaine.

Buiten in groepen van tien

Vanaf 26 april mogen mensen opnieuw samen buiten komen in groepen van tien, in plaats van vier.

Winkels en contactberoepen

De niet-essentiële winkels kunnen dan weer klanten ontvangen zonder afspraak en ook de niet-medische contactberoepen kunnen heropenen.

‘Buitenpakket’

Op 8 mei kan het ‘buitenpakket’ van start gaan, want dan zijn 7 op de 10 65-plussers gevaccineerd. Dat betekent dat georganiseerde activiteiten buiten voor alle leeftijden weer met 25 personen kunnen plaatsvinden, zij het zonder publiek of overnachting.

Terrassen, pretparken en markten

Daarnaast heropenen de horecaterrassen, kunnen evenementen buiten plaatsvinden met maximaal 50 personen, gaan de pretparken open en kunnen er ook weer professionele rommel- en brocantemarkten georganiseerd worden.

Avondklok

Ook de avondklok gaat op de schop. Die maatregel wordt wel vervangen door een samenscholingsverbod, waarbij je van middernacht tot 5 uur met maximaal drie personen of met de mensen uit het eigen huishouden buiten mag komen.

Twee knuffelcontacten

Tot slot mag ieder huishouden vanaf 8 mei twee mensen tegelijkertijd binen ontvangen, op voorwaarde dat ze tot hetzelfde huishouden behoren. Kinderen tot en met 12 jaar worden daarbij niet meegerekend.

Later

Vanaf juni zouden bijna alle 65-plussers gevaccineerd moeten zijn. Dan kan het buitenplan mogelijk ‘verbreed’ worden en komt er ook meer ruimte voor activiteiten binnen, op voorwaarde dat de druk op de intensieve zorg daalt.

Partner Content