Premier Elio Di Rupo wil dat de dotatie van koningin Fabiola al vanaf dit jaar verminderd wordt. Premier Di Rupo zal aan de acht partijen die betrokken zijn bij de staatshervorming voorstellen om een amendement in te dienen op de begroting 2013, opdat de dotatie van koningin Fabiola het bedrag van de dotatie van prins Filip niet kan overschrijden. Dat laat hij weten in een persbericht. Het parlement stemt binnenkort over de begroting 2013.

"Zoals aangekondigd in het parlement wenst premier Elio Di Rupo dat de hervormingen van de dotaties aan de koninklijke familie zo snel mogelijk worden uitgevoerd", klinkt het. "Een van de bepalingen van het institutioneel akkoord voorziet expliciet dat de dotatie van de echtgeno(o)t(e) van het overleden staatshoofd niet hoger mag zijn dan die van de vermoedelijke troonopvolger."

Een en ander betekent dat koningin Fabiola dus binnenkort minstens een half miljoen euro minder zou krijgen, meer bepaald 1 miljoen euro in plaats van 1,5 miljoen euro.

De maatregel vormt volgens Di Rupo een eerste etappe in de versnelde concretisering van de door de acht partijen besliste hervormingen betreffende de dotaties van de koninklijke familie.

Afgelopen week raakte bekend dat Fabiola een stichting heeft opgericht waarmee ze haar erfenis zou proberen af te schermen van de fiscus. (Belga/KVDA)

Premier Elio Di Rupo wil dat de dotatie van koningin Fabiola al vanaf dit jaar verminderd wordt. Premier Di Rupo zal aan de acht partijen die betrokken zijn bij de staatshervorming voorstellen om een amendement in te dienen op de begroting 2013, opdat de dotatie van koningin Fabiola het bedrag van de dotatie van prins Filip niet kan overschrijden. Dat laat hij weten in een persbericht. Het parlement stemt binnenkort over de begroting 2013. "Zoals aangekondigd in het parlement wenst premier Elio Di Rupo dat de hervormingen van de dotaties aan de koninklijke familie zo snel mogelijk worden uitgevoerd", klinkt het. "Een van de bepalingen van het institutioneel akkoord voorziet expliciet dat de dotatie van de echtgeno(o)t(e) van het overleden staatshoofd niet hoger mag zijn dan die van de vermoedelijke troonopvolger." Een en ander betekent dat koningin Fabiola dus binnenkort minstens een half miljoen euro minder zou krijgen, meer bepaald 1 miljoen euro in plaats van 1,5 miljoen euro. De maatregel vormt volgens Di Rupo een eerste etappe in de versnelde concretisering van de door de acht partijen besliste hervormingen betreffende de dotaties van de koninklijke familie. Afgelopen week raakte bekend dat Fabiola een stichting heeft opgericht waarmee ze haar erfenis zou proberen af te schermen van de fiscus. (Belga/KVDA)