Formateur Elio Di Rupo (PS) werkt nog enkele dagen bilaterale contacten af en gaat pas zondagnamiddag opnieuw samenzitten met alle zes onderhandelende partijen. De formateur roept alle onderhandelaars ondertussen op om de grootste terughoudendheid in acht te houden "gezien de ernst van de situatie".

Er werd na twee marathonvergaderingen geen akkoord bereikt over de begroting en dus moet verder gezocht worden naar een begroting - die zware saneringen moet doorvoeren - en sociaaleconomische hervormingen. Die structurele sociaaleconomische hervormingen kwamen nog niet zozeer aan bod.

Er viel te horen dat Di Rupo - in tegenstelling tot de eerste bijeenkomst - een andere manier van werken hanteerde. Terwijl toen meer gedetailleerd tewerk werd gegaan, werden bij de tweede zitting veeleer politieke discussies ten gronde gevoerd. Een bron had in de loop van de avond het gevoel dat er vooruitgang werd geboekt. Elders klonk het dat er sprake was van een onderhandelingsdynamiek en dat er een ernstige poging werd ondernomen om naar mekaar toe te komen.

Tijd niet rijp voor doorbraak

De laatste vergadering werd even geschorst, wellicht diende die onderbreking om de voorzitters even de kans te geven terug te koppelen. Ze zaten immers alleen rond de tafel, zonder partijgenoot of experten. Na die pauze werd niet echt meer opnieuw voort vergaderd en vonden nog een aantal bilaterale contacten plaats. Wellicht achtte de formateur de tijd nog niet rijp om een doorbraak te forceren.

Nog een bron zegt dat de vergadering serener is verlopen, maar dat de weg nog lang is. Iedereen heeft zijn manoeuvreerruimte getoond en voor sommigen is die erg klein, luidt het. (Belga/SD/INM)

Formateur Elio Di Rupo (PS) werkt nog enkele dagen bilaterale contacten af en gaat pas zondagnamiddag opnieuw samenzitten met alle zes onderhandelende partijen. De formateur roept alle onderhandelaars ondertussen op om de grootste terughoudendheid in acht te houden "gezien de ernst van de situatie". Er werd na twee marathonvergaderingen geen akkoord bereikt over de begroting en dus moet verder gezocht worden naar een begroting - die zware saneringen moet doorvoeren - en sociaaleconomische hervormingen. Die structurele sociaaleconomische hervormingen kwamen nog niet zozeer aan bod. Er viel te horen dat Di Rupo - in tegenstelling tot de eerste bijeenkomst - een andere manier van werken hanteerde. Terwijl toen meer gedetailleerd tewerk werd gegaan, werden bij de tweede zitting veeleer politieke discussies ten gronde gevoerd. Een bron had in de loop van de avond het gevoel dat er vooruitgang werd geboekt. Elders klonk het dat er sprake was van een onderhandelingsdynamiek en dat er een ernstige poging werd ondernomen om naar mekaar toe te komen.Tijd niet rijp voor doorbraakDe laatste vergadering werd even geschorst, wellicht diende die onderbreking om de voorzitters even de kans te geven terug te koppelen. Ze zaten immers alleen rond de tafel, zonder partijgenoot of experten. Na die pauze werd niet echt meer opnieuw voort vergaderd en vonden nog een aantal bilaterale contacten plaats. Wellicht achtte de formateur de tijd nog niet rijp om een doorbraak te forceren.Nog een bron zegt dat de vergadering serener is verlopen, maar dat de weg nog lang is. Iedereen heeft zijn manoeuvreerruimte getoond en voor sommigen is die erg klein, luidt het. (Belga/SD/INM)