Peeters verkondigde die mening donderdagavond in het VRT-magazine Terzake. Volgens zijn huidige planning sluit Di Rupo op dinsdag 31 mei zijn eerste consultatieronde met de partijvoorzitters af.

Geert Bourgeois

N-VA-minister Geert Bourgeois liet dinsdag weten dat Di Rupo in zijn eerste weken als formateur te weinig moed toont door zich te beperken tot een reeks bilaterale gesprekken. Peeters erkende donderdag dat de formateur "in een eerste fase" met de partijen afzonderlijk moet spreken om te kijken wat de visies zijn, zeker op sociaaleconomisch vlak.

Peeters: "de zaken niet nodeloos rekken"

"Maar ten tweede moet de formateur dan zeggen: 'ik leg dit op tafel en ga zelf een keuze maken met welke partijen ik verder ga onderhandelen'", vervolgde het CD&V-kopstuk. Aangezien Di Rupo het formateurschap aanvaard heeft, gaat Peeters er wel van uit "dat hij dat ook zal doen". De PS-voorzitter moet in elk geval "niet proberen de zaak zo lang mogelijk te rekken in de hoop dat er partijen zouden vertrekken", waarschuwde hij nog. (Belga)

Peeters verkondigde die mening donderdagavond in het VRT-magazine Terzake. Volgens zijn huidige planning sluit Di Rupo op dinsdag 31 mei zijn eerste consultatieronde met de partijvoorzitters af. Geert Bourgeois N-VA-minister Geert Bourgeois liet dinsdag weten dat Di Rupo in zijn eerste weken als formateur te weinig moed toont door zich te beperken tot een reeks bilaterale gesprekken. Peeters erkende donderdag dat de formateur "in een eerste fase" met de partijen afzonderlijk moet spreken om te kijken wat de visies zijn, zeker op sociaaleconomisch vlak. Peeters: "de zaken niet nodeloos rekken" "Maar ten tweede moet de formateur dan zeggen: 'ik leg dit op tafel en ga zelf een keuze maken met welke partijen ik verder ga onderhandelen'", vervolgde het CD&V-kopstuk. Aangezien Di Rupo het formateurschap aanvaard heeft, gaat Peeters er wel van uit "dat hij dat ook zal doen". De PS-voorzitter moet in elk geval "niet proberen de zaak zo lang mogelijk te rekken in de hoop dat er partijen zouden vertrekken", waarschuwde hij nog. (Belga)