Hoe is het sociaal klimaat in Luik na de aangekondigde sluiting door staalgigant ArcelorMittal van de zogenaamde 'warme lijn'? Thierry Bodson: De Luikse arbeiders beseffen dat ze door ArcelorMittal bij de neus zijn genomen en dus heerst er grote woede. De partijen die deel uitmaken van de regeringsonderhandelingen moeten daarom goed beseffen dat het bemoeilijken van de toegang tot het brugpensioen bij bedrijfsherstructureringen, een maatregel waarvan sprake is in de nota van de formateur, dom en onrechtvaardig zou zijn. De sukkelaar die zijn baan kwijt is wordt zo een tweede keer gestraft, want men schrapt ook zijn sociaal vangnet. Dat is om problemen vragen.

Wat zal de reactie zijn van de FGTB als de driepartijenregering van Elio Di Rupo inderdaad zou besluiten het brugpensioen of het stelsel van de werkloosheidsuitkeringen te hervormen?

Bodson: Wie raakt aan de werkloosheidsuitkeringen, de pensioenen of de brugpensioenen, mag hevig protest verwachten. Neem het voorstel om de werkloosheidsuitkeringen meer degressief te maken, dat wil zeggen, sneller te doen afnemen. Ik ben uiteraard principieel tegen, maar zeker voor mensen die deeltijds werken is dat rampzalig. Je dreigt deeltijdse werknemers immers in de armoede te duwen. Hun aanvullende werkloosheidsuitkering, blijkt uit simulaties die we hebben gemaakt, smelt echt als sneeuw voor de zon. Wie 200 euro kreeg, houdt al snel niets meer over. Veel vrouwelijke werknemers zullen daarmee worden geconfronteerd. Een deeltijdse caissière zal van 1200 euro per maand op 1000 euro terugvallen. Dan mag je niet verbaasd opkijken als mensen op straat komen. (HRE)

Hoe is het sociaal klimaat in Luik na de aangekondigde sluiting door staalgigant ArcelorMittal van de zogenaamde 'warme lijn'? Thierry Bodson: De Luikse arbeiders beseffen dat ze door ArcelorMittal bij de neus zijn genomen en dus heerst er grote woede. De partijen die deel uitmaken van de regeringsonderhandelingen moeten daarom goed beseffen dat het bemoeilijken van de toegang tot het brugpensioen bij bedrijfsherstructureringen, een maatregel waarvan sprake is in de nota van de formateur, dom en onrechtvaardig zou zijn. De sukkelaar die zijn baan kwijt is wordt zo een tweede keer gestraft, want men schrapt ook zijn sociaal vangnet. Dat is om problemen vragen. Wat zal de reactie zijn van de FGTB als de driepartijenregering van Elio Di Rupo inderdaad zou besluiten het brugpensioen of het stelsel van de werkloosheidsuitkeringen te hervormen? Bodson: Wie raakt aan de werkloosheidsuitkeringen, de pensioenen of de brugpensioenen, mag hevig protest verwachten. Neem het voorstel om de werkloosheidsuitkeringen meer degressief te maken, dat wil zeggen, sneller te doen afnemen. Ik ben uiteraard principieel tegen, maar zeker voor mensen die deeltijds werken is dat rampzalig. Je dreigt deeltijdse werknemers immers in de armoede te duwen. Hun aanvullende werkloosheidsuitkering, blijkt uit simulaties die we hebben gemaakt, smelt echt als sneeuw voor de zon. Wie 200 euro kreeg, houdt al snel niets meer over. Veel vrouwelijke werknemers zullen daarmee worden geconfronteerd. Een deeltijdse caissière zal van 1200 euro per maand op 1000 euro terugvallen. Dan mag je niet verbaasd opkijken als mensen op straat komen. (HRE)