Wat er vanavond na het overleg uit de bus komt valt niet te voorspellen, al hoort een nationalisering van Dexia bank tot de mogelijkheden. Bij de bank Dexia werd het personeel dinsdagmiddag ingelicht over de toekomst van de bank. De afbouw op groepsniveau komt er hoe dan ook, maar het is nog niet duidelijk in welke mate, is te horen bij de vakbonden.

De directie van de bank laat er tegenover het personeel geen twijfel over bestaan dat er een volledige staatsgarantie is door België en Frankrijk. Het is echter niet duidelijk of het bedrijf ook in een Belgisch en een Frans deel zal worden opgesplitst.

"De gezonde delen zullen alleszins worden geïsoleerd", zegt Robin Taillieu van vakbond BBTK tijdens een korte pauze. "Stabiliteit wordt nu het belangrijkste." Of er ontslagen zullen vallen, is voorlopig niet duidelijk. "Dat zal afhangen van de toekomstige structuur van de bank", stelt Taillieu.

Het sociale luik wordt de komende dagen besproken tijdens de ondernemingsraad. De bonden zijn alvast blij met de twee staatsgaranties.

Penny Stock

Het aandeel van Dexia stond dinsdag omstreeks 9.15 uur maar liefst 30 procent in het rood en was op dat moment minder dan 1 euro waard. Als een aandeel onder die symbolische waarde zakt, spreekt men van 'penny stocks': een volatiel aandeel van een risicovol bedrijf met een lage marktkapitalisatie. Volgens het financiële persagentschap Bloomberg ging het om de grootste koersval sinds de vorming van de groep in 1996.

Het aandeel van Dexia herstelde sinds vanmorgen in beperkte mate en klokte uiteindelijk af met een verlies van 22,46 procent tot 1,01 euro.

Bad bank

Verschillende kranten hebben het dinsdag over een nakende ontmanteling van Dexia, maar over een akkoord daarover wordt niet gerept in een eerder uitgestuurd persbericht.

Het luidt dat de omvangrijke Legacy-portefeuille van de bank in de huidige moeilijke economische context "structureel weegt op de groep". Aan CEO Pierre Mariani wordt gevraagd maatregelen voor te bereiden om de "structurele problemen" op te lossen.

De goede stukken van de financiële groep zouden bij zo'n opdeling afgesplitst worden van de slechte. Die laatste zouden dan in een "bad bank" terechtkomen.

De Franse krant Le Figaro heeft het ook over een hypothese waarbij de Belgische en Franse staat een kapitaalverhoging financieren. Daarbij wordt een bedrag van 5 miljard euro genoemd.

Staatspapier

De crisis bij Dexia had ook duidelijk een effect op de Belgische obligaties. De rente op tienjarig Belgisch staatspapier steeg met 18 basispunten tot 3,783 procent. Tegelijk ziet Duitsland de rente op Duitse Bunds met 12 basispunten zakken. Vreemd genoeg heeft de Dexia-tragedie nauwelijks impact op de Franse rente, die met 2 basispunten daalde. (Belga/BO/SD)

Wat er vanavond na het overleg uit de bus komt valt niet te voorspellen, al hoort een nationalisering van Dexia bank tot de mogelijkheden. Bij de bank Dexia werd het personeel dinsdagmiddag ingelicht over de toekomst van de bank. De afbouw op groepsniveau komt er hoe dan ook, maar het is nog niet duidelijk in welke mate, is te horen bij de vakbonden. De directie van de bank laat er tegenover het personeel geen twijfel over bestaan dat er een volledige staatsgarantie is door België en Frankrijk. Het is echter niet duidelijk of het bedrijf ook in een Belgisch en een Frans deel zal worden opgesplitst. "De gezonde delen zullen alleszins worden geïsoleerd", zegt Robin Taillieu van vakbond BBTK tijdens een korte pauze. "Stabiliteit wordt nu het belangrijkste." Of er ontslagen zullen vallen, is voorlopig niet duidelijk. "Dat zal afhangen van de toekomstige structuur van de bank", stelt Taillieu. Het sociale luik wordt de komende dagen besproken tijdens de ondernemingsraad. De bonden zijn alvast blij met de twee staatsgaranties. Penny Stock Het aandeel van Dexia stond dinsdag omstreeks 9.15 uur maar liefst 30 procent in het rood en was op dat moment minder dan 1 euro waard. Als een aandeel onder die symbolische waarde zakt, spreekt men van 'penny stocks': een volatiel aandeel van een risicovol bedrijf met een lage marktkapitalisatie. Volgens het financiële persagentschap Bloomberg ging het om de grootste koersval sinds de vorming van de groep in 1996. Het aandeel van Dexia herstelde sinds vanmorgen in beperkte mate en klokte uiteindelijk af met een verlies van 22,46 procent tot 1,01 euro.Bad bankVerschillende kranten hebben het dinsdag over een nakende ontmanteling van Dexia, maar over een akkoord daarover wordt niet gerept in een eerder uitgestuurd persbericht. Het luidt dat de omvangrijke Legacy-portefeuille van de bank in de huidige moeilijke economische context "structureel weegt op de groep". Aan CEO Pierre Mariani wordt gevraagd maatregelen voor te bereiden om de "structurele problemen" op te lossen. De goede stukken van de financiële groep zouden bij zo'n opdeling afgesplitst worden van de slechte. Die laatste zouden dan in een "bad bank" terechtkomen. De Franse krant Le Figaro heeft het ook over een hypothese waarbij de Belgische en Franse staat een kapitaalverhoging financieren. Daarbij wordt een bedrag van 5 miljard euro genoemd. StaatspapierDe crisis bij Dexia had ook duidelijk een effect op de Belgische obligaties. De rente op tienjarig Belgisch staatspapier steeg met 18 basispunten tot 3,783 procent. Tegelijk ziet Duitsland de rente op Duitse Bunds met 12 basispunten zakken. Vreemd genoeg heeft de Dexia-tragedie nauwelijks impact op de Franse rente, die met 2 basispunten daalde. (Belga/BO/SD)