Door het stopzetten van de uitwijzingen zijn de afgelopen weken aanzienlijk meer Soedanezen in ons land terecht­gekomen, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijdag in het Canvasprogramma De Afspraak. Volgens Jambon is het aantal Soedanezen 'exponentieel toegenomen'.

De minister beschikte niet over officiële cijfers, maar sprak over honderden extra mensen. Die gegevens werden verzameld tijdens de voedselbedeling in de buurt van het Noordstation in Brussel.

Maar Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld in de Kamer, trekt de verklaringen van Jambon over het toenemend aantal Soedanezen in ons land in twijfel. "Heeft hij die geïdentificeerd?", vroeg Patrick Dewael zich openlijk af in De Zevende Dag.

"Hoe weet hij dat het Soedanezen zijn? Dat is juist de hetze geweest die we net gehad hebben. Mensen die hier illegaal zijn, moeten op de een of andere manier worden geïdentificeerd."

De minister van Binnenlandse Zaken heeft volgens Dewael wel gelijk dat er geen zwakke schakel in de ketting mag komen, 'omdat we anders een aanzuigeffect creëren'. "Mensensmokkelaars zoeken landen op waar het hapert. Zo waren er in 2000 in één jaar tijd 42.000 asielaanvragen in België. Dus je moet een beleid voeren in overleg met de Europese partners", verduidelijkte Dewael.

De fractieleider van Open Vld had zondag ook wat te zeggen over de communicatie van de N-VA. "Ik heb bij de jaarwisseling vastgesteld dat de communicatie van de N-VA bijzonder hard was en dat die communicatie is bijgestuurd, aldus Dewael, die pleit voor 'meer empathie' voor premier Michel.

"Hij heeft zijn nek uitgestoken in Wallonië, en die tak mag je dus niet afzagen", luidt zijn waarschuwing aan de N-VA.

Door het stopzetten van de uitwijzingen zijn de afgelopen weken aanzienlijk meer Soedanezen in ons land terecht­gekomen, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijdag in het Canvasprogramma De Afspraak. Volgens Jambon is het aantal Soedanezen 'exponentieel toegenomen'.De minister beschikte niet over officiële cijfers, maar sprak over honderden extra mensen. Die gegevens werden verzameld tijdens de voedselbedeling in de buurt van het Noordstation in Brussel. Maar Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld in de Kamer, trekt de verklaringen van Jambon over het toenemend aantal Soedanezen in ons land in twijfel. "Heeft hij die geïdentificeerd?", vroeg Patrick Dewael zich openlijk af in De Zevende Dag. "Hoe weet hij dat het Soedanezen zijn? Dat is juist de hetze geweest die we net gehad hebben. Mensen die hier illegaal zijn, moeten op de een of andere manier worden geïdentificeerd." De minister van Binnenlandse Zaken heeft volgens Dewael wel gelijk dat er geen zwakke schakel in de ketting mag komen, 'omdat we anders een aanzuigeffect creëren'. "Mensensmokkelaars zoeken landen op waar het hapert. Zo waren er in 2000 in één jaar tijd 42.000 asielaanvragen in België. Dus je moet een beleid voeren in overleg met de Europese partners", verduidelijkte Dewael.De fractieleider van Open Vld had zondag ook wat te zeggen over de communicatie van de N-VA. "Ik heb bij de jaarwisseling vastgesteld dat de communicatie van de N-VA bijzonder hard was en dat die communicatie is bijgestuurd, aldus Dewael, die pleit voor 'meer empathie' voor premier Michel."Hij heeft zijn nek uitgestoken in Wallonië, en die tak mag je dus niet afzagen", luidt zijn waarschuwing aan de N-VA.