Gepensioneerd priester Rik Devillé in Knack pleit in Knack voor de afschaffing van het priesterschap. Hij vreest dat neocatechumenale priesters anders ook in Vlaanderen hun opmars zullen verderzetten.
Devillé: Iets is maar gevaarlijk als we het niet kennen. Kijk naar Opus Dei, dat is ondertussen genoegzaam bekend. Iemand die erbij wil, weet waaraan hij begint.

Het gevaar met het Neocatechumenaat is dat we de bedoelingen ervan niet kennen. Het is zeer streng katholiek en wordt bovendien gepromoot vanuit Rome. Eerst gebeurde dat in stilte, nu openlijk.

Het belangrijkste kenmerk van sektarische bewegingen is dat de buitenwereld niet mag weten wat de echte doelstellingen zijn. Leden mogen ook pas bepaalde zaken weten als ze in een hogere kring terechtkomen.

Dat is bij het Neocatechumenaat helemaal het geval. Het streeft officieel naar persoonlijke geloofsverdieping en vernieuwing van parochies. Maar dan op een zeer conservatieve manier. De organisatie houdt er dubieuze wervingsmethoden opna, die volgens sommige specialisten naar hersenspoeling neigen.

Het gaat ook met geld van Rome in landen als Polen en Spanje jongeren zoeken om hen op te leiden tot priesters. Die worden dan aan het werk gezet in andere landen. En zo breidt hun macht uit.

Ondertussen is het Neocatechumenaat, met de hulp én officiële goedkeuring van Rome, ook de seminarieopleidingen overal ter wereld aan het overnemen.

Hoe dan?

Devillé: Overal waar het voet aan de grond krijgt, worden de open seminarieopleidingen afgebouwd en komen er aartsconservatieve seminaries, georganiseerd door het Neocatechumenaat, in de plaats. Kandidaat-priesters studeren dus niet meer aan een universiteit, midden in een stad, maar in een gesloten instelling buiten de stad, op een veilige afstand van de bewoonde wereld.

Ook in ons land?

Devillé: Toen Léonard nog bisschop van Namen was, zorgde hij ervoor dat het Redemptoris Mater van de Neocatechumenale Weg, zoals de seminaries languit heten, naar zijn bisdom kwam. Ondertussen studeerden de eerste Neocatechumenale priesters in Namen af. Vlaanderen was tot voor kort nog braakliggend terrein. Maar nu Leonard aartsbisschop is geworden, zal ongetwijfeld ook Vlaanderen volgen.

Cathy Galle

Gepensioneerd priester Rik Devillé in Knack pleit in Knack voor de afschaffing van het priesterschap. Hij vreest dat neocatechumenale priesters anders ook in Vlaanderen hun opmars zullen verderzetten. Devillé: Iets is maar gevaarlijk als we het niet kennen. Kijk naar Opus Dei, dat is ondertussen genoegzaam bekend. Iemand die erbij wil, weet waaraan hij begint. Het gevaar met het Neocatechumenaat is dat we de bedoelingen ervan niet kennen. Het is zeer streng katholiek en wordt bovendien gepromoot vanuit Rome. Eerst gebeurde dat in stilte, nu openlijk. Het belangrijkste kenmerk van sektarische bewegingen is dat de buitenwereld niet mag weten wat de echte doelstellingen zijn. Leden mogen ook pas bepaalde zaken weten als ze in een hogere kring terechtkomen. Dat is bij het Neocatechumenaat helemaal het geval. Het streeft officieel naar persoonlijke geloofsverdieping en vernieuwing van parochies. Maar dan op een zeer conservatieve manier. De organisatie houdt er dubieuze wervingsmethoden opna, die volgens sommige specialisten naar hersenspoeling neigen. Het gaat ook met geld van Rome in landen als Polen en Spanje jongeren zoeken om hen op te leiden tot priesters. Die worden dan aan het werk gezet in andere landen. En zo breidt hun macht uit. Ondertussen is het Neocatechumenaat, met de hulp én officiële goedkeuring van Rome, ook de seminarieopleidingen overal ter wereld aan het overnemen. Hoe dan? Devillé: Overal waar het voet aan de grond krijgt, worden de open seminarieopleidingen afgebouwd en komen er aartsconservatieve seminaries, georganiseerd door het Neocatechumenaat, in de plaats. Kandidaat-priesters studeren dus niet meer aan een universiteit, midden in een stad, maar in een gesloten instelling buiten de stad, op een veilige afstand van de bewoonde wereld. Ook in ons land? Devillé: Toen Léonard nog bisschop van Namen was, zorgde hij ervoor dat het Redemptoris Mater van de Neocatechumenale Weg, zoals de seminaries languit heten, naar zijn bisdom kwam. Ondertussen studeerden de eerste Neocatechumenale priesters in Namen af. Vlaanderen was tot voor kort nog braakliggend terrein. Maar nu Leonard aartsbisschop is geworden, zal ongetwijfeld ook Vlaanderen volgen. Cathy Galle