Sleutelen aan de index zou de Belgische begroting in één klap een stuk gezonder maken, zegt Dehaene in De Standaard. Vlak na de gemeenteraadsverkiezingen moet de regering Di Rupo volgens hem "snel en vrij radicaal ingrijpen". De kaasschaafmethode die nu gehanteerd wordt, helpt de begroting niet snel genoeg vooruit.

Dehaene weet hoe gevoelig indexsprongen liggen, schrijft De Standaard. In de jaren tachtig hielp hij er zelf enkele doorvoeren. Hij heeft er dan ook begrip voor dat de regering dat niet voor de gemeenteraadsverkiezingen moet doen.

Taboe

Begin dit jaar werd er al over het aanpassen van de index gesproken. Bij de Nationale Bank werd zelfs een impactstudie besteld. Ondertussen is dat plan taboe voor de regering.

Diezelfde Nationale bank stelt nochtans dat de regering tegen 2013 drie miljard euro extra moet besparen om de begrotingsdoelstellingen te halen. Dat is de marsrichting van Europa, stelt Dehaene in De standaard. België kan niet achterblijven. (TV)

Sleutelen aan de index zou de Belgische begroting in één klap een stuk gezonder maken, zegt Dehaene in De Standaard. Vlak na de gemeenteraadsverkiezingen moet de regering Di Rupo volgens hem "snel en vrij radicaal ingrijpen". De kaasschaafmethode die nu gehanteerd wordt, helpt de begroting niet snel genoeg vooruit. Dehaene weet hoe gevoelig indexsprongen liggen, schrijft De Standaard. In de jaren tachtig hielp hij er zelf enkele doorvoeren. Hij heeft er dan ook begrip voor dat de regering dat niet voor de gemeenteraadsverkiezingen moet doen. Taboe Begin dit jaar werd er al over het aanpassen van de index gesproken. Bij de Nationale Bank werd zelfs een impactstudie besteld. Ondertussen is dat plan taboe voor de regering. Diezelfde Nationale bank stelt nochtans dat de regering tegen 2013 drie miljard euro extra moet besparen om de begrotingsdoelstellingen te halen. Dat is de marsrichting van Europa, stelt Dehaene in De standaard. België kan niet achterblijven. (TV)