Dedecker: 'Klacht is poging om mij monddood te maken'

08/01/14 om 15:09 - Bijgewerkt om 18:30

LDD-Kamerlid Jean-Marie Dedecker is niet verrast over de klacht die SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte tegen hem heeft ingediend, maar vindt de keuze voor een burgerlijke procedure 'een zwaktebod'.

Dedecker: 'Klacht is poging om mij monddood te maken'

© Filip Naudts

"De klacht is een poging om mij monddood te maken, maar bewijst tegelijk mijn gelijk", vindt Dedecker die dus niets van zijn woorden intrekt. "Ik had zelf veel liever een strafrechtelijke procedure gehad, want dan had ik bijkomende onderzoeksdaden kunnen vragen", verklaart Dedecker nog.

Stoppen met modder gooien

Dat bij een strafrechtelijke klacht zijn parlementaire onschendbaarheid moet worden opgeheven, is voor de LDD'er geen enkel probleem. "Ik ben ondertussen een specialist ter zake, en de voorzitter van de bevoegde commissie, de Brugse SP.A'er Renaat Landuyt, zal daar zeker aan willen meewerken", aldus nog Dedecker.

Met zijn klacht reageert Vande Lanotte op de beschuldigingen van belangenvermeniging die Kamerlid Dedecker uitte. De beschuldigingen werden onder meer geuit in de zaak van Electrawinds.

Vande Lanotte had in december in Terzake op de VRT duidelijk gemaakt dat hij de insinuaties niet zou blijven pikken. 'Men moet stoppen met modder te gooien. De mensen die bewust zulke dingen zeggen zonder enige bewijzen, ga ik voor het gerecht brengen.'

De zaak Vande Lanotte-Dedecker zou in het najaar 2014 voorkomen.

Ex-voorzitter Electrawinds

In het dossier-Electrawinds werden vragen gesteld over mogelijke belangenvermenging van Vande Lanotte die eerder voorzitter was van de raad van bestuur van Electrawinds.

Het bedrijf stond op de rand van het faillissement terwijl het bijna 100 miljoen euro subsidies kreeg en maar iets meer dan 100 miljoen kapitaal uit de privé verzamelde.

Onze partners