Om 10 uur is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt, daarna volgen CD&V-voorzitter Wouter Beke, Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken en de ondervoorzitters van zijn eigen partij N-VA, Lorin Parys en Cieltje Vanachter.

N-VA-voorzitter Bart De Wever begon vandaag/dinsdag met zijn gesprekken met het oog op een nieuwe Vlaamse regering. PVDA-voorzitter Peter Mertens was eerst aan de beurt, gevolgd door Meyrem Almaci van Groen en John Crombez van sp.a.

Morgen/woensdag gaan de consultaties verder met Gwendolyn Rutten van Open Vld om 10 uur, CD&V-voorzitter Wouter Beke om 11 uur, Tom Van Grieken van Vlaams Belang om 12 uur.

Zijn eigen partij, die zondag ondanks verlies opnieuw de grootste van Vlaanderen werd, is om 13 uur aan de beurt. Ondervoorzitters Lorin Parys en Cieltje Vanachter nemen de honneurs waar. De gesprekken vinden plaats in het voorzitterschap van het Vlaams parlement.

Peter Mertens: 'Voor De Wever zijn formaties gekoppeld, voor ons niet'

De Wever ziet de Vlaamse partijen van klein naar groot, dus is PVDA-voorzitter Peter Mertens als eerste aan de beurt. Die spreekt onmiddellijk forse taal bij zijn aankomst in het Vlaams Parlement. 'Men gaat de verkiezingen niet gebruiken om het land te splitsen', waarschuwt hij. 'Er is geen enkel signaal gegeven door de kiezer voor die splitsing. Wij gaan dus ook geen Vlaams regeerakkoord onderhandelen als pasmunt voor die splitsing.'

'De formateur heeft gezegd dat de Vlaamse en de federale formatie gekoppeld zijn. Voor ons is dat niet zo.' Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens na zijn consultatie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Peter Mertens mocht dinsdag als eerste op gesprek bij Bart De Wever, die een consultatieronde voert moet het oog op de vorming van een Vlaamse regering. 'Ik heb hem duidelijk gezegd dat we ons niet laten gijzelen', zegt Mertens na afloop. De PVDA-voorzitter pikt het niet dat beide formaties aan elkaar worden geklonken. 'Wij hebben vier Vlaamse zetels, die cruciaal zijn in elk scenario', maakt hij zich sterk. 'Het zal heel moeilijk zijn om gelijk welke regering te vormen zonder te luisteren naar het het volk.' Mertens nam dinsdag een uur de tijd voor het gesprek met zijn N-VA-collega. 'We hebben onze sociale thema's op de agenda gezet, zoals de verhoging van de pensioenen en het verlagen van de pensioenleeftijd.' Uitzicht op een tweede gesprek heeft hij nog niet. 'Het is niet aan mij om mezelf uit te nodigen.'

Peter Mertens kreeg na zijn consultatie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever een merkwaardig cadeautje mee naar huis. De PVDA-voorzitter ontving een flesje pikante saus met de beeltenis van Karl Marx.

'Fenomenaal pikant', was te lezen op het rode flesje

Almaci: 'Zowel N-VA als PS moet campagne nu achter zich laten'

Groen-voorzitter Meyrem Almaci kreeg na afloop van haar consultatiegesprek met Bart De Wever een doosje groene thee met het opschrift 'Santhee'. 'Een Wiedergutmachung, denk ik', reageerde ze.

Almaci wou niet ingaan op het gesprek dat ze samen met Björn Rzoska voerde met de N-VA-voorzitter. 'Het is te vroeg om te weten wat hij van plan. Misschien weet hij dat ook zelf nog niet.' Voor aanvang van het gesprek zei Almaci dat iedereen de campagne nu achter zich moet laten. 'Ik heb zowel bij N-VA als bij PS al dingen gehoord waarbij ik denk: de campagne is voorbij.

Laat de koning en de Vlaamse formateur nu hun werk doen.' Ze lanceerde ook een oproep naar haar collega-voorzitters. 'Alle democratische partijen moeten nu goed nadenken hoe we deze gesprekken gaan voeren', zei ze.

Crombez: 'Hoop dat degenen met voldoende zetels snel akkoord sluiten'

'Ik hoop dat degenen die voldoende zetels hebben snel een akkoord sluiten. Het is logisch dat men daarvoor niet in eerste instantie naar ons kijkt.' Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez dinsdag na zijn gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Crombez hoopt dat de formatie snel kan gaan, al zal dat dan wellicht zonder sp.a zijn. Een Bourgondische coalitie, met N-VA, Open Vld en sp.a, zou een te nipte meerderheid hebben om werkbaar te zijn, vindt hij. 'Het zijn de partijen met de meeste zetels die nu moeten zoeken naar oplossingen. Met de uitslag die wij hebben, is het niet aan ons om de richting aan te geven.' De sp.a'er hoopt dat we niet opnieuw in een wereldrecord regeringsformatie verzeilen.

'De onbestuurbaarheid van het land zou enkel het ongenoegen versterken.' Volgens Crombez hebben de geruchten over een voorakkoord met N-VA zijn partij veel stemmen gekost. 'Ik zie duidelijk in mijn mailbox dat een aantal mensen daardoor niet voor ons hebben gekozen. Ik hoop dat men nu begint te geloven dat er geen voorakkoord was, maar het is te laat', zegt hij. Crombez kreeg, net als zijn voorgangers Peter Mertens en Meyrem Almaci, een cadeautje van De Wever. De sp.a-voorzitter ontving een gitaarstemmer met daarop de slogan van sp.a.

Koning zet consultaties morgen verder

Ook de audiënties van koning Filip gaan morgen/woensdag verder. CdH-voorzitter Maxime Prévot gaat woensdagmorgen om 8;45 uur op gesprek bij de koning. Het staatshoofd consulteert de partijvoorzitters met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering.

Vraag blijft of ook de PVDA en vooral het Vlaams Belang op het paleis uitgenodigd zullen worden. De extreem-rechtse partij werd tot dusver nooit door de koning uitgenodigd in het kader van een regeringsvorming. In 1978 had wijlen koning Boudewijn wel de toenmalige voorzitter van het Vlaams Blok Karel Dillen uitgenodigd, maar Dillen is daar toen niet op ingegegaan.

De koning ontving dinsdagochtend Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet, de co-voorzitters van Ecolo, Meyrem Almaci van Groen en Wouter Beke van CD&V. In de namiddag waren DéFI-voorzitter Olivier Maingain, Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en SP.A-voorzitter John Crombez aan de beurt.

Maandag sprak de koning al met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

SP.A-voorzitter John Crombez werd dinsdagnamiddag door de koning ontvangen op het paleis voor een verkennend gesprek. Nadien sprak hij bijna op verzoenende toon en wilde hij geen enkele optie van tafel vegen. 'Ik ga niets zeggen dat de mogelijkheden beperkt', verklaart hij.

'De grote partijen hebben de kaarten om oplossingen te vinden, meer dan de rest. En het is niet aan de kleine partijen of verliezers om richting aan te geven. Daar moeten we bescheiden in zijn', opent Crombez.

De vragen over een mogelijk coalitie met vier Vlaamse partijen (Open Vld, CD&V, Groen en SP.A) zonder N-VA ontweek de voorzitter van de socialisten. 'Geen mens die dat op dit moment weet. We hebben alles gezegd wat we wilden zeggen tijdens de campagne en nu is het tijd om oplossingen te zoeken. Ik ga niet degene zijn die dingen gaat uitsluiten, beperken of onmogelijk maken. Integendeel. Ik pleit ervoor dat iedereen zijn commentaar beperkt en oplossingen zoekt. Ik zie er veel die voor de camera zeggen dat ze oplossingen willen en dan tegengestelde verklaringen afleggen. Dat geldt nog meer voor Bart De Wever', aldus Crombez.

De bal ligt voor SP.A, een van de verliezers van de verkiezingen, duidelijk in het kamp van de grote partijen. Crombez stelt zich bescheiden op en wil een ellenlange regeringsvorming vermijden. 'Ik zie het niet zitten dat het land lang zonder regering blijft', zegt hij. 'Ik heb geen zin in een campagne na de verkiezingen. Sommigen vinden dat een blokkering beter is, maar daar ben ik het niet mee eens', besluit Crombez.

Om 10 uur is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt, daarna volgen CD&V-voorzitter Wouter Beke, Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken en de ondervoorzitters van zijn eigen partij N-VA, Lorin Parys en Cieltje Vanachter. N-VA-voorzitter Bart De Wever begon vandaag/dinsdag met zijn gesprekken met het oog op een nieuwe Vlaamse regering. PVDA-voorzitter Peter Mertens was eerst aan de beurt, gevolgd door Meyrem Almaci van Groen en John Crombez van sp.a. Morgen/woensdag gaan de consultaties verder met Gwendolyn Rutten van Open Vld om 10 uur, CD&V-voorzitter Wouter Beke om 11 uur, Tom Van Grieken van Vlaams Belang om 12 uur. Zijn eigen partij, die zondag ondanks verlies opnieuw de grootste van Vlaanderen werd, is om 13 uur aan de beurt. Ondervoorzitters Lorin Parys en Cieltje Vanachter nemen de honneurs waar. De gesprekken vinden plaats in het voorzitterschap van het Vlaams parlement. De Wever ziet de Vlaamse partijen van klein naar groot, dus is PVDA-voorzitter Peter Mertens als eerste aan de beurt. Die spreekt onmiddellijk forse taal bij zijn aankomst in het Vlaams Parlement. 'Men gaat de verkiezingen niet gebruiken om het land te splitsen', waarschuwt hij. 'Er is geen enkel signaal gegeven door de kiezer voor die splitsing. Wij gaan dus ook geen Vlaams regeerakkoord onderhandelen als pasmunt voor die splitsing.' 'De formateur heeft gezegd dat de Vlaamse en de federale formatie gekoppeld zijn. Voor ons is dat niet zo.' Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens na zijn consultatie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever.Peter Mertens mocht dinsdag als eerste op gesprek bij Bart De Wever, die een consultatieronde voert moet het oog op de vorming van een Vlaamse regering. 'Ik heb hem duidelijk gezegd dat we ons niet laten gijzelen', zegt Mertens na afloop. De PVDA-voorzitter pikt het niet dat beide formaties aan elkaar worden geklonken. 'Wij hebben vier Vlaamse zetels, die cruciaal zijn in elk scenario', maakt hij zich sterk. 'Het zal heel moeilijk zijn om gelijk welke regering te vormen zonder te luisteren naar het het volk.' Mertens nam dinsdag een uur de tijd voor het gesprek met zijn N-VA-collega. 'We hebben onze sociale thema's op de agenda gezet, zoals de verhoging van de pensioenen en het verlagen van de pensioenleeftijd.' Uitzicht op een tweede gesprek heeft hij nog niet. 'Het is niet aan mij om mezelf uit te nodigen.' Peter Mertens kreeg na zijn consultatie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever een merkwaardig cadeautje mee naar huis. De PVDA-voorzitter ontving een flesje pikante saus met de beeltenis van Karl Marx.'Fenomenaal pikant', was te lezen op het rode flesje Groen-voorzitter Meyrem Almaci kreeg na afloop van haar consultatiegesprek met Bart De Wever een doosje groene thee met het opschrift 'Santhee'. 'Een Wiedergutmachung, denk ik', reageerde ze.Almaci wou niet ingaan op het gesprek dat ze samen met Björn Rzoska voerde met de N-VA-voorzitter. 'Het is te vroeg om te weten wat hij van plan. Misschien weet hij dat ook zelf nog niet.' Voor aanvang van het gesprek zei Almaci dat iedereen de campagne nu achter zich moet laten. 'Ik heb zowel bij N-VA als bij PS al dingen gehoord waarbij ik denk: de campagne is voorbij. Laat de koning en de Vlaamse formateur nu hun werk doen.' Ze lanceerde ook een oproep naar haar collega-voorzitters. 'Alle democratische partijen moeten nu goed nadenken hoe we deze gesprekken gaan voeren', zei ze. 'Ik hoop dat degenen die voldoende zetels hebben snel een akkoord sluiten. Het is logisch dat men daarvoor niet in eerste instantie naar ons kijkt.' Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez dinsdag na zijn gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.Crombez hoopt dat de formatie snel kan gaan, al zal dat dan wellicht zonder sp.a zijn. Een Bourgondische coalitie, met N-VA, Open Vld en sp.a, zou een te nipte meerderheid hebben om werkbaar te zijn, vindt hij. 'Het zijn de partijen met de meeste zetels die nu moeten zoeken naar oplossingen. Met de uitslag die wij hebben, is het niet aan ons om de richting aan te geven.' De sp.a'er hoopt dat we niet opnieuw in een wereldrecord regeringsformatie verzeilen.'De onbestuurbaarheid van het land zou enkel het ongenoegen versterken.' Volgens Crombez hebben de geruchten over een voorakkoord met N-VA zijn partij veel stemmen gekost. 'Ik zie duidelijk in mijn mailbox dat een aantal mensen daardoor niet voor ons hebben gekozen. Ik hoop dat men nu begint te geloven dat er geen voorakkoord was, maar het is te laat', zegt hij. Crombez kreeg, net als zijn voorgangers Peter Mertens en Meyrem Almaci, een cadeautje van De Wever. De sp.a-voorzitter ontving een gitaarstemmer met daarop de slogan van sp.a.