De poging van de regering-Bourgeois om zoveel mogelijk gemeenten tot een vrijwillige fusie aan te zetten, trok de voorbije legislatuur niet veel besturen over de streep. De Vlaamse regering zwaaide nochtans met een aantrekkelijk aanbod: per inwoner zou ze de gemeente 500 euro schuld kwijtschelden.

Nu lijkt formateur De Wever een stapje verder te willen gaan. In zijn formateursnota, die is voorgelegd aan CD&V, Open VLD en SP.A, wordt geopperd dat er ook gedacht moet worden aan een sanctionerend mechanisme. Hoe die sancties voor fusieonwillige gemeenten er dan moeten uitzien, is nog niet duidelijk. Het gaat dan ook maar om een passage uit een nota, waarover nog onderhandeld moet worden. Maar het is zeer waarschijnlijk dat ook de volgende Vlaamse regering op fusies blijft inzetten, en dat de ambitie daarbij toch wat hoger ligt dan zeven.

In de nota legt De Wever ook de afschaffing van de provincies opnieuw op tafel, een stokpaardje van zijn partij.

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert reageert alvast afwijzend op het voorstel. Hij noemt dergelijke sancties 'een aanfluiting voor het ondernemerschap en de dagelijkse inzet van zoveel burgemeesters, algemeen directeurs en gemeentemedewerkers'. 'Don't fix what is not broken! ', zo tweet Bogaert. CD&V-voorzitter Wouter Beke geeft geen commentaar op het voorstel in de nota van Bart De Wever.

De poging van de regering-Bourgeois om zoveel mogelijk gemeenten tot een vrijwillige fusie aan te zetten, trok de voorbije legislatuur niet veel besturen over de streep. De Vlaamse regering zwaaide nochtans met een aantrekkelijk aanbod: per inwoner zou ze de gemeente 500 euro schuld kwijtschelden. Nu lijkt formateur De Wever een stapje verder te willen gaan. In zijn formateursnota, die is voorgelegd aan CD&V, Open VLD en SP.A, wordt geopperd dat er ook gedacht moet worden aan een sanctionerend mechanisme. Hoe die sancties voor fusieonwillige gemeenten er dan moeten uitzien, is nog niet duidelijk. Het gaat dan ook maar om een passage uit een nota, waarover nog onderhandeld moet worden. Maar het is zeer waarschijnlijk dat ook de volgende Vlaamse regering op fusies blijft inzetten, en dat de ambitie daarbij toch wat hoger ligt dan zeven. In de nota legt De Wever ook de afschaffing van de provincies opnieuw op tafel, een stokpaardje van zijn partij. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert reageert alvast afwijzend op het voorstel. Hij noemt dergelijke sancties 'een aanfluiting voor het ondernemerschap en de dagelijkse inzet van zoveel burgemeesters, algemeen directeurs en gemeentemedewerkers'. 'Don't fix what is not broken! ', zo tweet Bogaert. CD&V-voorzitter Wouter Beke geeft geen commentaar op het voorstel in de nota van Bart De Wever.