Terwijl premier Charles Michel dinsdag benadrukte dat Puigdemont niet naar Brussel is gekomen op uitnodiging of vraag van de Belgische regering, steekt N-VA-kopman De Wever niet onder stoelen of banken dat er contact is geweest met de gewezen Catalaanse minister-president.

'We weten allemaal dat wij heel nauwe banden hebben met partijen en bewegingen in Catalonië, maar ook in Spanje.' De Wever benadrukte wel dat hij en zijn partij geen olie op het vuur wensten te gooien. 'Maar wij gaan ook geen vrienden in de steek laten. Ik keer nooit mijn rug naar vrienden, ook niet als die in de problemen zitten.'

En zo lijkt De Wever wel kant te kiezen in het conflict. Hij vindt dat de problemen gestart zijn in Madrid en niet in Barcelona. 'Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een heel cynisch spel heeft gespeeld, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers. Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd, en hij heeft dat voorzien', zegt De Wever nog.

De oplossing van het probleem ligt volgens De Wever nog steeds in de dialoog. 'Ze moeten rond de tafel gaan zitten en Spanje moet het autonoom karakter teruggeven aan Catalonië, dat is de oplossing voor heel wat problemen.'

Onduidelijkheid

Volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo bestaat er 'te veel onduidelijkheid' over het Belgische standpunt over Catalonië. 'Premier Michel neemt een bepaalde positie in, maar tegelijk zijn er verklaringen van N-VA'ers die minstens op gespannen voet staan met die houding. De verklaringen van De Wever dragen bij tot die onduidelijkheid. En daar wint niemand bij', aldus Calvo. Het is volgens de Groen-politicus belangrijk dat België 'een consequente houding' aanneemt waarbij enerzijds het politiegeweld op de Catalanen wordt veroordeeld en waarbij anderzijds gepleit wordt voor dialoog en samenwerking tussen Madrid en Catalonië. 'Het is daarom jammer dat de premier niet naar de Kamer komt om tekst en uitleg te geven bij die Belgische houding', besluit Calvo.

Oppositiepartijen Groen en SP.A hadden gevraagd dat de premier nog deze week uitleg zou komen geven in de Kamer, maar ze vingen bot bij Kamervoorzitter Siegfried Bracke.

Terwijl premier Charles Michel dinsdag benadrukte dat Puigdemont niet naar Brussel is gekomen op uitnodiging of vraag van de Belgische regering, steekt N-VA-kopman De Wever niet onder stoelen of banken dat er contact is geweest met de gewezen Catalaanse minister-president. 'We weten allemaal dat wij heel nauwe banden hebben met partijen en bewegingen in Catalonië, maar ook in Spanje.' De Wever benadrukte wel dat hij en zijn partij geen olie op het vuur wensten te gooien. 'Maar wij gaan ook geen vrienden in de steek laten. Ik keer nooit mijn rug naar vrienden, ook niet als die in de problemen zitten.' En zo lijkt De Wever wel kant te kiezen in het conflict. Hij vindt dat de problemen gestart zijn in Madrid en niet in Barcelona. 'Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een heel cynisch spel heeft gespeeld, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers. Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd, en hij heeft dat voorzien', zegt De Wever nog. De oplossing van het probleem ligt volgens De Wever nog steeds in de dialoog. 'Ze moeten rond de tafel gaan zitten en Spanje moet het autonoom karakter teruggeven aan Catalonië, dat is de oplossing voor heel wat problemen.'Volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo bestaat er 'te veel onduidelijkheid' over het Belgische standpunt over Catalonië. 'Premier Michel neemt een bepaalde positie in, maar tegelijk zijn er verklaringen van N-VA'ers die minstens op gespannen voet staan met die houding. De verklaringen van De Wever dragen bij tot die onduidelijkheid. En daar wint niemand bij', aldus Calvo. Het is volgens de Groen-politicus belangrijk dat België 'een consequente houding' aanneemt waarbij enerzijds het politiegeweld op de Catalanen wordt veroordeeld en waarbij anderzijds gepleit wordt voor dialoog en samenwerking tussen Madrid en Catalonië. 'Het is daarom jammer dat de premier niet naar de Kamer komt om tekst en uitleg te geven bij die Belgische houding', besluit Calvo. Oppositiepartijen Groen en SP.A hadden gevraagd dat de premier nog deze week uitleg zou komen geven in de Kamer, maar ze vingen bot bij Kamervoorzitter Siegfried Bracke.