Informateur Bart De Wever (N-VA) werkt aan een basisakkoord met de PS. Als dat lukt, volgt er mogelijk een tweede gespreksronde met de partijen.

De Wever heeft vrijdagmiddag het officiële gedeelte van zijn opdracht afgerond. Hij ontving de laatste van de acht partijvoorzitters die hij had uitgenodigd en bracht daarna opnieuw tussentijds verslag uit bij de koning.

Tijdens het weekeinde zette hij zich aan het schrijven van zijn eindverslag, dat hij ten laatste op woensdag 7 juli wil voorstellen. Daarnaast plande hij tijdens het weekeinde nog een reeks contacten. Het was de bedoeling dat het eindverslag de contouren van een regeerakkoord bevat en aangeeft wie er deel moet uitmaken van de nieuwe regering.

Zondag meldde de openbare omroep dat het ook de bedoeling is van De Wever om met de PS tot een soort basisakkoord te komen. Als de twee grote winnaars van de verkiezingen daarin slagen, komt er mogelijk een nieuwe (snelle) overlegronde met de partijen.

Als De Wever een akkoord kan bereiken met de PS, komt PS-voorzitter Elio Di Rupo waarschijnlijk aan zet als formateur. Het blijft wel de bedoeling van De Wever om zijn eindrapport begin volgende week voor te stellen.

'Ontwerpakkoord met de andere partijen'

Bij de PS luidde het zondag dat er geen sprake is van een ontwerpakkoord tussen N-VA en PS zonder de andere mogelijke coalitiepartners.

Volgens de woordvoerster van de PS waren er tijdens het weekeinde contacten tussen de informateur en de mogelijke toekomstige regeringspartners. Maar een basisakkoord is nog niet meteen in zicht, zo luidde het zondag in de vooravond.

Bij de N-VA wijst men erop dat de andere partijen uiteraard betrokken zullen worden bij een voorakkoord.

Informateur Bart De Wever (N-VA) werkt aan een basisakkoord met de PS. Als dat lukt, volgt er mogelijk een tweede gespreksronde met de partijen.De Wever heeft vrijdagmiddag het officiële gedeelte van zijn opdracht afgerond. Hij ontving de laatste van de acht partijvoorzitters die hij had uitgenodigd en bracht daarna opnieuw tussentijds verslag uit bij de koning.Tijdens het weekeinde zette hij zich aan het schrijven van zijn eindverslag, dat hij ten laatste op woensdag 7 juli wil voorstellen. Daarnaast plande hij tijdens het weekeinde nog een reeks contacten. Het was de bedoeling dat het eindverslag de contouren van een regeerakkoord bevat en aangeeft wie er deel moet uitmaken van de nieuwe regering. Zondag meldde de openbare omroep dat het ook de bedoeling is van De Wever om met de PS tot een soort basisakkoord te komen. Als de twee grote winnaars van de verkiezingen daarin slagen, komt er mogelijk een nieuwe (snelle) overlegronde met de partijen. Als De Wever een akkoord kan bereiken met de PS, komt PS-voorzitter Elio Di Rupo waarschijnlijk aan zet als formateur. Het blijft wel de bedoeling van De Wever om zijn eindrapport begin volgende week voor te stellen. 'Ontwerpakkoord met de andere partijen'Bij de PS luidde het zondag dat er geen sprake is van een ontwerpakkoord tussen N-VA en PS zonder de andere mogelijke coalitiepartners. Volgens de woordvoerster van de PS waren er tijdens het weekeinde contacten tussen de informateur en de mogelijke toekomstige regeringspartners. Maar een basisakkoord is nog niet meteen in zicht, zo luidde het zondag in de vooravond.Bij de N-VA wijst men erop dat de andere partijen uiteraard betrokken zullen worden bij een voorakkoord.