"Ons land heeft een grote vakbondsorganisatie die sterk is in mobiliseren", aldus De Wever. "Maar er is geen alternatief voor ons beleid. We moeten nu doorzetten en perspectief creëren voor de mensen. Ook andere landen die ons voorgingen zijn door deze moeilijke fase gemoeten."

Als Antwerps burgemeester kreeg De Wever het tijdens het interview even hard te verduren toen presentator Sven Kockelmann, een notoir lastig interviewer, hem voorwierp dat het Antwerpse beleid niet één voorstel zou bevatten om leden van de moslimgemeenschappen en allochtone jongeren beter bij de samenleving te betrekken en op die manier radicalisering te voorkomen.

'Kansen'

"Nergens krijgen mensen meer kansen dan bij ons en mijn partij heeft zowat het inburgeringsbeleid uitgevonden", repliceerde De Wever. "Dat er nu meer meldingen van racisme en discriminatie zijn, komt gewoon omdat we er steeds gevoeliger aan worden, en dat is trouwens maar goed ook." Over maatregelen tegen discriminerende werkgevers of woningverhuurders bleef hij wel op de vlakte. "Ik heb geen toverstok, ik kan alleen maar langzaam werken aan een mentaliteitsverandering."

Wie vanuit mogelijk terechte frustraties radicaliseert en naar Syrië gaat strijden, maakt volgens De Wever echter vooral een individuele (en verkeerde) keuze. "Dat is níet de schuld van de maatschappij", benadrukte hij.

In het interview herhaalde De Wever dat Vlaanderen onderweg naar grotere autonomie of op termijn onafhandelijkheid Brussel niet loslaat. Voor Brussel, "het kind van België" is, zei hij, een "eigenmachtige" oplossing nodig.

(Belga/RR)

"Ons land heeft een grote vakbondsorganisatie die sterk is in mobiliseren", aldus De Wever. "Maar er is geen alternatief voor ons beleid. We moeten nu doorzetten en perspectief creëren voor de mensen. Ook andere landen die ons voorgingen zijn door deze moeilijke fase gemoeten." Als Antwerps burgemeester kreeg De Wever het tijdens het interview even hard te verduren toen presentator Sven Kockelmann, een notoir lastig interviewer, hem voorwierp dat het Antwerpse beleid niet één voorstel zou bevatten om leden van de moslimgemeenschappen en allochtone jongeren beter bij de samenleving te betrekken en op die manier radicalisering te voorkomen. "Nergens krijgen mensen meer kansen dan bij ons en mijn partij heeft zowat het inburgeringsbeleid uitgevonden", repliceerde De Wever. "Dat er nu meer meldingen van racisme en discriminatie zijn, komt gewoon omdat we er steeds gevoeliger aan worden, en dat is trouwens maar goed ook." Over maatregelen tegen discriminerende werkgevers of woningverhuurders bleef hij wel op de vlakte. "Ik heb geen toverstok, ik kan alleen maar langzaam werken aan een mentaliteitsverandering." Wie vanuit mogelijk terechte frustraties radicaliseert en naar Syrië gaat strijden, maakt volgens De Wever echter vooral een individuele (en verkeerde) keuze. "Dat is níet de schuld van de maatschappij", benadrukte hij.In het interview herhaalde De Wever dat Vlaanderen onderweg naar grotere autonomie of op termijn onafhandelijkheid Brussel niet loslaat. Voor Brussel, "het kind van België" is, zei hij, een "eigenmachtige" oplossing nodig.(Belga/RR)