De Wever uit opnieuw twijfels bij kernuitstap

16/05/18 om 19:41 - Bijgewerkt om 19:41

Bron: Belga

'Uit de fossiele brandstof stappen, uit de kernenergie stappen en de elektrificatie van het wagenpark allemaal tegen 2030 realiseren is niet realistisch op het vlak van bevoorrading en prijs', zei Bart De Wever op een debat met politieke kopstukken bij technologiefederatie Agoria.

De Wever uit opnieuw twijfels bij kernuitstap

Kerncentrale in Tihange. © BelgaImage

De linkse oppositiepartijen Groen en sp.a zeggen dat Bart De Wever nu opnieuw voor onzekerheid zorgt.

Na lang discussiëren bereikten de verschillende regeringen van ons land anderhalve maand geleden een akkoord over het energiepact, met daarin een voorziene kernuitstap tegen 2025. N-VA, dat zich lange tijd tegen de sluiting van de centrales verzette, bekwam wel dat er jaar na naar gemonitord zal worden of de uitbouw van alternatieven voldoende opschiet.

Volgens De Wever is de uitstap geen evidentie: de petrochemische sector in de haven is immers zeer energie-intensief. Hij wees er ook op dat Frankrijk, Zweden en Zwitserland hun centrales open houden. "Het is jammer dat een volgende regering zal moeten beslissen", luidde het.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci zegt dat beweringen van De Wever niet kloppen "Er is een plan. Vraag is: wil het je uitvoeren", aldus de Groen-voorzitster. Volgens haar creëert de N-VA-voorzitter "mist om toch maar niet te moeten beslissen". Ook SP.A-voorzitter John Crombez reageerde afwijzend. "Voorspelbaarheid en zekerheid is net wat we nodig hebben. Dat is nu weer weg."

Onze partners