N-VA-voorzitter Bart De Wever wil een 'soort' Belgische Patriot Act. Dat heeft hij vrijdag gezegd op Radio 2 Antwerpen. Meer details gaf hij niet. De Patriot Act is de allerminst onbesproken Amerikaanse wet die na de aanslagen van 11 september verregaande bevoegdheden gaf aan de inlichtingendiensten.

Na de aanslagen in Parijs ziet De Wever de tijd rijp voor een Belgische variant van de intussen vervangen Patriot Act.

"Ik stel vast dat na de terreuraanslagen het democratisch debat is begonnen over inlichtingenmethodes en welke mogen gebruikt worden om mensen op te volgen. Ik denk dat het tijd is voor een soort Patriot Act, maar wel met maximaal respect voor onze burgerrechten en vrijheden."

Wat zo'n 'intelligente versie' van de Patriot Act dan precies betekent, zei De Wever er niet bij. Volgens hem gaan de maatregelen die de federale regering heeft aangekondigd alvast in de goede richting. (Belga/SD)

Na de aanslagen in Parijs ziet De Wever de tijd rijp voor een Belgische variant van de intussen vervangen Patriot Act. "Ik stel vast dat na de terreuraanslagen het democratisch debat is begonnen over inlichtingenmethodes en welke mogen gebruikt worden om mensen op te volgen. Ik denk dat het tijd is voor een soort Patriot Act, maar wel met maximaal respect voor onze burgerrechten en vrijheden." Wat zo'n 'intelligente versie' van de Patriot Act dan precies betekent, zei De Wever er niet bij. Volgens hem gaan de maatregelen die de federale regering heeft aangekondigd alvast in de goede richting. (Belga/SD)