'De federale regering voert fundamentele veranderingen door, maar de verwezenlijkingen raken ondergesneeuwd onder het eeuwige gekibbel, doorgaans over dingen die er niet toe doen. Dat is mijn grote frustratie.' Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever zaterdag in interviews in de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws. Toch deelt hij zelf een prik uit naar coalitiepartner CD&V en vooral minister van Werk Kris Peeters.

Bart De Wever vergelijkt de regering ook met een huwelijk: 'ofwel doe je je best om overeen te komen, ofwel ga je uiteen', klinkt het. De N-VA-voorzitter voegt toe dat wat we de afgelopen maanden hebben gezien, 'niet het beste was'.

Volgens De Wever is het vooral de CD&V die de regering lood in de schoenen legt. Hij verwijst naar hun 'grote woorden' in dossiers als de vermogenswinstbelasting en de huurindexering, waarin het eigenlijk alleen maar gaat over cijfers na de komma. Ook is het feit dat Kris Peeters geen premier werd, 'een extra bezwarende factor gebleken'.

Wat volgt is een oproep tot meer eensgezindheid. 'Geen enkele regeringspartij zal in 2019 de verkiezingen winnen door vier jaar vooraf elke week over details te twisten', stelt De Wever. 'Voer toch gewoon uit wat we in het regeerakkoord zijn overeengekomen. Dat is al straf genoeg.' Want verwezenlijkingen zijn er wel degelijk: 'het overheidsbeslag daalt, het globale belastingpeil gaat naar beneden, de handelsbalans zal positief zijn, voor het eerst in jaren'. 'Dát is de verandering, maar niemand praat erover.'

Bart De Wever vergelijkt de regering ook met een huwelijk: 'ofwel doe je je best om overeen te komen, ofwel ga je uiteen', klinkt het. De N-VA-voorzitter voegt toe dat wat we de afgelopen maanden hebben gezien, 'niet het beste was'. Volgens De Wever is het vooral de CD&V die de regering lood in de schoenen legt. Hij verwijst naar hun 'grote woorden' in dossiers als de vermogenswinstbelasting en de huurindexering, waarin het eigenlijk alleen maar gaat over cijfers na de komma. Ook is het feit dat Kris Peeters geen premier werd, 'een extra bezwarende factor gebleken'. Wat volgt is een oproep tot meer eensgezindheid. 'Geen enkele regeringspartij zal in 2019 de verkiezingen winnen door vier jaar vooraf elke week over details te twisten', stelt De Wever. 'Voer toch gewoon uit wat we in het regeerakkoord zijn overeengekomen. Dat is al straf genoeg.' Want verwezenlijkingen zijn er wel degelijk: 'het overheidsbeslag daalt, het globale belastingpeil gaat naar beneden, de handelsbalans zal positief zijn, voor het eerst in jaren'. 'Dát is de verandering, maar niemand praat erover.'