De Wever (N-VA) vertelde in het VRT-programma Reyers Laat over zijn reactie op de dubbele bomaanslag in Boston, waar drie doden en 173 gewonden vielen. "Dat heeft gevolgen in die zin dat je onmiddellijk wordt geconfronteerd met de kwetsbaarheid van zo'n massamanifestatie en dat ik gisteravond al contact heb opgenomen met de korpschef om te vragen: welke beveiligingsmaatregelen hebbe we genomen en is dat voldoende?"

Geen buitengewone gevaren

De Wever stelde dat er "een aantal" extra maatregelen worden genomen, maar trad niet in detail over de aard daarvan. "Je gaat ook niet aan een inbreker zeggen hoe je je huis beveiligt." Hij zei dat de Ten Miles sowieso al een goed beveiligd evenement zijn, waarvoor 450 politieagenten en 100 stewards gemobiliseerd zijn.

De Wever heeft een dreigingsanalyse gekregen van het federale antiterreurcentrum OCAD. Dat heeft geen aanwijzingen dat er buitengewone gevaren zijn. "Wij doen wat we kunnen", zei De Wever. "Ik wil vooral geen angstpsychose. Je mag niet toegeven aan terrorisme. Het is natuurlijk hun bedoeling dat wij onszelf zouden gaan beperken in onze vrijheid van leven."

De Wever loopt ook zelf voor de tweede keer mee. "Het moet een fantastisch feest worden zondag in Antwerpen en dat zál het ook worden."

Feest of niet, de Ten Miles in Antwerpen begint met een minuut stilte voor de slachtoffers in de VS. "Ik denk dat het beste antwoord op terreur solidariteit is", zei De Wever.

Kanonnenvlees

De Antwerpse burgemeester praatte in Reyers Laat ook over de grootscheepse politieactie tegen Sharia4Belgium en de arrestatie van kopstuk Fouad Belkacem. Die kwam er geen dag te vroeg, vond burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A).

"Een gerechtelijk onderzoek duurt zo lang als het moet duren", zei De Wever. "Het heeft geen zin om die mensen op te pakken en ze daarna niet te kunnen veroordelen. Ik ga ervan uit dat men voldoende bewijsmateriaal heeft - en dat is ook wat men mij vertelt - om aan te tonen dat dit helemaal geen onschuldige beweging is."

De harde kern van fanatici is gevaarlijk, zegt De Wever. Die zuigt meelopers aan die vervolgens geradicaliseerd worden. "En dat zijn dan bij uitstek de jongens die men naar Syrië stuurt om daar als kanonnenvlees te dienen."

"Men heeft heel lacherig gedaan over Sharia4Belgium: 'Circusclowns' en wat weet ik al meer. Ik heb dat soms ook gedaan. Men heeft mij ook weggehoond toen ik een samenscholingsverbod heb uitgevaardigd in Borgerhout, exact tegen deze lieden. Wel, het blijkt toch dat ze niet zo onschuldig zijn."

De Wever (N-VA) vertelde in het VRT-programma Reyers Laat over zijn reactie op de dubbele bomaanslag in Boston, waar drie doden en 173 gewonden vielen. "Dat heeft gevolgen in die zin dat je onmiddellijk wordt geconfronteerd met de kwetsbaarheid van zo'n massamanifestatie en dat ik gisteravond al contact heb opgenomen met de korpschef om te vragen: welke beveiligingsmaatregelen hebbe we genomen en is dat voldoende?" Geen buitengewone gevaren De Wever stelde dat er "een aantal" extra maatregelen worden genomen, maar trad niet in detail over de aard daarvan. "Je gaat ook niet aan een inbreker zeggen hoe je je huis beveiligt." Hij zei dat de Ten Miles sowieso al een goed beveiligd evenement zijn, waarvoor 450 politieagenten en 100 stewards gemobiliseerd zijn. De Wever heeft een dreigingsanalyse gekregen van het federale antiterreurcentrum OCAD. Dat heeft geen aanwijzingen dat er buitengewone gevaren zijn. "Wij doen wat we kunnen", zei De Wever. "Ik wil vooral geen angstpsychose. Je mag niet toegeven aan terrorisme. Het is natuurlijk hun bedoeling dat wij onszelf zouden gaan beperken in onze vrijheid van leven." De Wever loopt ook zelf voor de tweede keer mee. "Het moet een fantastisch feest worden zondag in Antwerpen en dat zál het ook worden." Feest of niet, de Ten Miles in Antwerpen begint met een minuut stilte voor de slachtoffers in de VS. "Ik denk dat het beste antwoord op terreur solidariteit is", zei De Wever. Kanonnenvlees De Antwerpse burgemeester praatte in Reyers Laat ook over de grootscheepse politieactie tegen Sharia4Belgium en de arrestatie van kopstuk Fouad Belkacem. Die kwam er geen dag te vroeg, vond burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A). "Een gerechtelijk onderzoek duurt zo lang als het moet duren", zei De Wever. "Het heeft geen zin om die mensen op te pakken en ze daarna niet te kunnen veroordelen. Ik ga ervan uit dat men voldoende bewijsmateriaal heeft - en dat is ook wat men mij vertelt - om aan te tonen dat dit helemaal geen onschuldige beweging is." De harde kern van fanatici is gevaarlijk, zegt De Wever. Die zuigt meelopers aan die vervolgens geradicaliseerd worden. "En dat zijn dan bij uitstek de jongens die men naar Syrië stuurt om daar als kanonnenvlees te dienen." "Men heeft heel lacherig gedaan over Sharia4Belgium: 'Circusclowns' en wat weet ik al meer. Ik heb dat soms ook gedaan. Men heeft mij ook weggehoond toen ik een samenscholingsverbod heb uitgevaardigd in Borgerhout, exact tegen deze lieden. Wel, het blijkt toch dat ze niet zo onschuldig zijn."