In een interview met het toonaangevende Duitse weekblad Der Spiegel haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever hard uit naar België, de PS en de rol van de koning. Zo bestempelt hij België als "de zieke man van Europa" en geldtransfers naar Wallonië als "een infuus, zoals drugs voor een junkie". Het interview doet in de Franstalige pers heel wat stof opwaaien. "Als het mogelijk zou zijn om de nu noodzakelijke hervormingen in een Belgische staat op het goede spoor te zetten, zou ik dat niet verhinderen. Maar dat is niet mogelijk," zegt De Wever in het interview. "De Walen, vooral de socialisten als sterkste partij, blokkeren alle zinvolle hervormingen. Geld mag geen infuus zijn, zoals drugs voor een junkie".

Door dat alles valt het land volgens De Wever uiteen. "Na eindeloze politieke twisten is België de zieke man van Europa," luidt het.

De Wever zegt ook dat, als N-VA in een federale regering stapt, de kans groot is dat het de volgende verkiezingen verliest.

Voorts hekelt De Wever de rol van de koning. "Bij een crisis wordt de koning belangrijk. Hij voert de regie bij de regeringsvorming. Dat is een nadeel voor de Vlamingen, want de koning denkt niet zoals wij. Voor de Walen is het een voordeel aangezien zij met hem verbonden zijn."

"Onverantwoordelijk"
Het interview, dat twee weken geleden werd afgenomen, doet maandag in de Franstalige pers heel wat stof opwaaien. De Brusselse krant Le Soir noemt de uitspraken van De Wever onverantwoordelijk tegenover de financiële markten.

De Wever zelf ontkende op Radio 1 dat het interview de onderhandelingen hypothekeert. Hij wijst erop dat hij in het interview de partijstandpunten toelicht, en dat die niet nieuw zijn. "Wie hier nu een hoofdpunt van maakt, wil misschien van de onderhandelingen of van de N-VA af," zei hij.

In een interview met het toonaangevende Duitse weekblad Der Spiegel haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever hard uit naar België, de PS en de rol van de koning. Zo bestempelt hij België als "de zieke man van Europa" en geldtransfers naar Wallonië als "een infuus, zoals drugs voor een junkie". Het interview doet in de Franstalige pers heel wat stof opwaaien. "Als het mogelijk zou zijn om de nu noodzakelijke hervormingen in een Belgische staat op het goede spoor te zetten, zou ik dat niet verhinderen. Maar dat is niet mogelijk," zegt De Wever in het interview. "De Walen, vooral de socialisten als sterkste partij, blokkeren alle zinvolle hervormingen. Geld mag geen infuus zijn, zoals drugs voor een junkie". Door dat alles valt het land volgens De Wever uiteen. "Na eindeloze politieke twisten is België de zieke man van Europa," luidt het. De Wever zegt ook dat, als N-VA in een federale regering stapt, de kans groot is dat het de volgende verkiezingen verliest. Voorts hekelt De Wever de rol van de koning. "Bij een crisis wordt de koning belangrijk. Hij voert de regie bij de regeringsvorming. Dat is een nadeel voor de Vlamingen, want de koning denkt niet zoals wij. Voor de Walen is het een voordeel aangezien zij met hem verbonden zijn." "Onverantwoordelijk" Het interview, dat twee weken geleden werd afgenomen, doet maandag in de Franstalige pers heel wat stof opwaaien. De Brusselse krant Le Soir noemt de uitspraken van De Wever onverantwoordelijk tegenover de financiële markten. De Wever zelf ontkende op Radio 1 dat het interview de onderhandelingen hypothekeert. Hij wijst erop dat hij in het interview de partijstandpunten toelicht, en dat die niet nieuw zijn. "Wie hier nu een hoofdpunt van maakt, wil misschien van de onderhandelingen of van de N-VA af," zei hij.