Informateur Bart De Wever heeft maandag een eerste reeks gesprekken gevoerd. Na afloop van zijn onderhoud zei Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) dat het FDF geen obstakel zal vormen om te onderhandelen over een staatshervorming. Dinsdag praat De Wever met de minister-presidenten.

De Wever ontvangt zijn gasten in het voorzitterschap van de Kamer aan de Wetstraat 10. Zijn woordvoerder maakte zondag in een drietalige persmededeling (Nederlands, Frans, Duits) bekend dat er maandag vier gasten langskomen.

De Wever ontving eerst Kamervoorzitter Patrick Dewael en vervolgens Senaatsvoorzitter Armand De Decker om 10.45 uur, gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank om 11.30 uur en ontslagnemend premier Yves Leterme om 15 uur.

De Wever kondigde eerder aan dat hij zijn opdracht in absolute discretie wil vervullen. Dat blijkt ook uit de mededeling van zijn woordvoerder.

'De pers wordt toegelaten op het pleintje aan het voorzitterschap, maar vanwege de informateur zal er geen gelegenheid zijn tot foto's of interviews', zo luidt het.

'FDF geen obstakel'

Na afloop van zijn onderhoud zei De Decker dat het FDF voor de MR geen obstakel zal vormen om over een staatshervorming te onderhandelen. De MR is al drie jaar bereid om mee te werken aan een staatshervorming, aldus De Decker.

De Wever maakte alvast indruk op Senaatsvoorzitter De Decker. Hij bestempelde zijn onderhoud met de informateur als positief, aangenaam en intellectueel open. 'Hij doet het goed. En ik zeg dat na 30 jaar ervaring', aldus Dedecker.

Quaden: niet enkel besparen door minder uitgaven

Quaden zei na afloop van zijn onderhoud met De Wever dat het om een goed gesprek ging over de economische situatie en perspectieven.

De Wever kreeg van Quaden te horen dat de sanering van de overheidsfinanciën en de nood aan meer groeipotentieel en
effectieve groei de twee grootste uitdagingen zijn waarvoor België staat.

Quaden benadrukte dat België zijn Europese engagementen moet nakomen: een begrotingstekort van 4,1 procent van het BBP in 2011, een tekort van 3 procent in 2012 en een begrotingsevenwicht in 2015.

Volgens Quaden is geen enkele grote saneringsoperatie in België tot nu toe uitsluitend gebaseerd op minder uitgaven. Ook in de huidige begroting staan nieuwe ontvangsten, zo merkte hij op. Maar een nieuwe verhoging van de lasten of parafiscale lasten op arbeid moet worden vermeden.

Minister-presidenten

De informateur zet zijn gesprekken dinsdag voort. In de lokalen van het voorzitterschap van de Kamer ontvangt hij vier minister-presidenten.

De Wever ontvangt om 10 uur eerst minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regering.

Daarna komen diens collega's Rudy Demotte (Waalse regering en Franse gemeenschapsregering), Charles Picqué (Brusselse regering) en Karl-Heinz Lambertz (Duitstalige gemeenschapsregering) langs.

Informateur Bart De Wever heeft maandag een eerste reeks gesprekken gevoerd. Na afloop van zijn onderhoud zei Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) dat het FDF geen obstakel zal vormen om te onderhandelen over een staatshervorming. Dinsdag praat De Wever met de minister-presidenten. De Wever ontvangt zijn gasten in het voorzitterschap van de Kamer aan de Wetstraat 10. Zijn woordvoerder maakte zondag in een drietalige persmededeling (Nederlands, Frans, Duits) bekend dat er maandag vier gasten langskomen.De Wever ontving eerst Kamervoorzitter Patrick Dewael en vervolgens Senaatsvoorzitter Armand De Decker om 10.45 uur, gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank om 11.30 uur en ontslagnemend premier Yves Leterme om 15 uur.De Wever kondigde eerder aan dat hij zijn opdracht in absolute discretie wil vervullen. Dat blijkt ook uit de mededeling van zijn woordvoerder. 'De pers wordt toegelaten op het pleintje aan het voorzitterschap, maar vanwege de informateur zal er geen gelegenheid zijn tot foto's of interviews', zo luidt het.'FDF geen obstakel'Na afloop van zijn onderhoud zei De Decker dat het FDF voor de MR geen obstakel zal vormen om over een staatshervorming te onderhandelen. De MR is al drie jaar bereid om mee te werken aan een staatshervorming, aldus De Decker.De Wever maakte alvast indruk op Senaatsvoorzitter De Decker. Hij bestempelde zijn onderhoud met de informateur als positief, aangenaam en intellectueel open. 'Hij doet het goed. En ik zeg dat na 30 jaar ervaring', aldus Dedecker. Quaden: niet enkel besparen door minder uitgavenQuaden zei na afloop van zijn onderhoud met De Wever dat het om een goed gesprek ging over de economische situatie en perspectieven.De Wever kreeg van Quaden te horen dat de sanering van de overheidsfinanciën en de nood aan meer groeipotentieel en effectieve groei de twee grootste uitdagingen zijn waarvoor België staat.Quaden benadrukte dat België zijn Europese engagementen moet nakomen: een begrotingstekort van 4,1 procent van het BBP in 2011, een tekort van 3 procent in 2012 en een begrotingsevenwicht in 2015.Volgens Quaden is geen enkele grote saneringsoperatie in België tot nu toe uitsluitend gebaseerd op minder uitgaven. Ook in de huidige begroting staan nieuwe ontvangsten, zo merkte hij op. Maar een nieuwe verhoging van de lasten of parafiscale lasten op arbeid moet worden vermeden. Minister-presidentenDe informateur zet zijn gesprekken dinsdag voort. In de lokalen van het voorzitterschap van de Kamer ontvangt hij vier minister-presidenten.De Wever ontvangt om 10 uur eerst minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regering. Daarna komen diens collega's Rudy Demotte (Waalse regering en Franse gemeenschapsregering), Charles Picqué (Brusselse regering) en Karl-Heinz Lambertz (Duitstalige gemeenschapsregering) langs.