N-VA stapt niet in een sociaaleconomische herstelregering zonder akkoord over de invoering van het confederalisme. Hoe grondig de afspraken daarover bij de start al moeten zijn, ligt echter nog niet vast. Dat liet N-VA-voorzitter Bart De Wever verstaan bij de aanvang van het partijbureau. Alle andere partijleden hielden de lippen stijf op elkaar.

'Wij willen een sterk sociaaleconomisch bestuur vanaf dag één, met partijen die bereid zijn het confederalisme te aanvaarden', zei De Wever. Voor de N-VA-kopman is dat erg duidelijk, 'maar blijkbaar bestaat er nog verwarring over'.

Die verwarring heeft de N-VA te danken aan de uitspraken van boegbeeld Siegfried Bracke in De Standaard. In dat interview maakte Bracke zich sterk dat N-VA ook zonder akkoord over een staatshervorming in een federale regering zou stappen.

De Wever: 'Afspraken moeten we nog bespreken om het partijbestuur'

Hoe grondig de afspraken over het confederalisme moeten zijn voor een herstelregering effectief van start kan gaan, ligt nog niet vast. 'Dat zullen we bespreken op het partijbestuur', zei De Wever.

Of mogelijke coalitiepartners meteen bereid zullen zijn daarin mee te stappen, blijft dan wel de vraag. Die keuze legt De Wever 'in handen van de kiezers'. 'Een keuze voor N-VA is de beste optie' om tot confederalisme te komen, klonk het nog.

'Als wat Bracke zegt partijstandpunt is, dan kan je evengoed voor andere partij stemmen'

Voor het partijbestuur reageerden geen N-VA'ers. Ondervoorzitter Ben Weyts en Frieda Brepoels reageerden wel in De Standaard. 'We zijn in snelheid gepakt. Ik weet niet wat Siegfried bezield heeft,' aldus Weyts. Voormalig parlementslid Brepoels was nog scherper: 'Confederalisme is onze bestaansreden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat wat Bracke beweert een partijstandpunt zou zijn. Dan kan je evengoed voor een andere partij stemmen.'

N-VA stapt niet in een sociaaleconomische herstelregering zonder akkoord over de invoering van het confederalisme. Hoe grondig de afspraken daarover bij de start al moeten zijn, ligt echter nog niet vast. Dat liet N-VA-voorzitter Bart De Wever verstaan bij de aanvang van het partijbureau. Alle andere partijleden hielden de lippen stijf op elkaar.'Wij willen een sterk sociaaleconomisch bestuur vanaf dag één, met partijen die bereid zijn het confederalisme te aanvaarden', zei De Wever. Voor de N-VA-kopman is dat erg duidelijk, 'maar blijkbaar bestaat er nog verwarring over'. Die verwarring heeft de N-VA te danken aan de uitspraken van boegbeeld Siegfried Bracke in De Standaard. In dat interview maakte Bracke zich sterk dat N-VA ook zonder akkoord over een staatshervorming in een federale regering zou stappen. De Wever: 'Afspraken moeten we nog bespreken om het partijbestuur'Hoe grondig de afspraken over het confederalisme moeten zijn voor een herstelregering effectief van start kan gaan, ligt nog niet vast. 'Dat zullen we bespreken op het partijbestuur', zei De Wever. Of mogelijke coalitiepartners meteen bereid zullen zijn daarin mee te stappen, blijft dan wel de vraag. Die keuze legt De Wever 'in handen van de kiezers'. 'Een keuze voor N-VA is de beste optie' om tot confederalisme te komen, klonk het nog. 'Als wat Bracke zegt partijstandpunt is, dan kan je evengoed voor andere partij stemmen'Voor het partijbestuur reageerden geen N-VA'ers. Ondervoorzitter Ben Weyts en Frieda Brepoels reageerden wel in De Standaard. 'We zijn in snelheid gepakt. Ik weet niet wat Siegfried bezield heeft,' aldus Weyts. Voormalig parlementslid Brepoels was nog scherper: 'Confederalisme is onze bestaansreden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat wat Bracke beweert een partijstandpunt zou zijn. Dan kan je evengoed voor een andere partij stemmen.'