De terugkeer van de wolf in België: alles wat u moet weten
04/02/21 om 08:00
Bijgewerkt om
08:51
Sinds 2018 is de wolf terug in België. In dit dossier van Knack en Onze Natuur leest u onder andere hoe trouw wolven zijn, wanneer ze huilen, wanneer we spreken van een probleemwolf, wat je moet doen wanneer je gaat wandelen in wolvengebied en hoe de wolf een boost geeft aan de biodiversiteit.
Als je de wolf de keuze laat, voedt hij zich liever met prooien in het wild dan met grazend vee. Als er voldoende natuur is, moeten boeren dus niet vrezen dat de wolf achter hun dieren aankomt, stelt een nieuwe Duitse studie.
Dat de terugkeer van wolven in Vlaanderen voor- en tegenstanders heeft, is duidelijk. Daarbij wordt al snel het woord 'probleemwolf' in de mond genomen, maar tot nu toe is er nog geen enkele probleemwolf gesignaleerd in ons land.
Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans verheugt zich af en toe op spectaculair herstel van natuurwaarden, maar het hele plaatje blijft kommer en kwel.
Meestal zijn familiebanden bij wolven erg sterk en kom je daar als vreemde wolf niet zomaar tussen. Maar hoe hard het ook lijkt: als puntje bij paaltje komt, geldt ook hier maar één belangrijke natuurwet: de 'survival of the fittest'.
De eerste wolvenroedel in Vlaanderen sinds mensenheugenis begint uit te zwermen: Noëlla, August en hun drie welpen. Knack mocht mee met de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos die de wolven beschermen.
Uit beelden waarop te zien is dat de drie jonge Limburgse wolven met elkaar spelen, kunnen we afleiden dat de welpen zich veilig voelen. Twee gedragsdeskundigen buigen zich over de beelden en vertellen wat er nog meer te zien is in het filmpje.
Nu het Limburgse wolvenkoppel August en Noëlla zich met succes voortgeplant heeft, kunnen we stellen dat de wolf definitief een plekje gevonden heeft in ons land. We zullen dus moeten leren samenleven met deze prachtige diersoort, die een ongerept stukje natuur met ons deelt.
De terugkomst van wolven in ons land laat niemand onberoerd. De ene ontvangt het dier met open armen, de andere vreest de carnivoor. In Vlaanderen is de terugkeer al lange tijd groot nieuws. Sinds Noella en August 4 welpen kregen, loopt voor het eerst in 150 jaar weer een roedel rond in Vlaanderen. Maar hoe zit het in Wallonië?
De eerste Vlaamse wolvenroedel is een feit. Volgens sommigen zou de wolf hier nochtans niet thuishoren. Onzin, zegt milieujurist Hendrik Schoukens. 'De wolf is géén invasieve soort.'
Hoe zijn de wolven Naya en August in België terechtgekomen? Waar komen ze vandaan en welke route volgden ze? Waarom kozen ze ervoor om zich te settelen in Limburg?
We noemen de langgerekte, hoge tonen die wolven voortbrengen dan wel huilen, maar het gejammer heeft niets te maken verdriet, angst of geluk. Waarom huilen ze dan wel?
Milieujurist Hendrik Schoukens staat stil bij de vraag of we effectief kunnen spreken van een 'moord' op een 'wilde wolf'. Wat zegt dat over onze kijk op de natuur?
Op het einde van de 19de eeuw werd de Europese wolf volledig uitgeroeid in België en West-Europa, maar sinds de jaren negentig is het dier zich weer aan het herstellen.
Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans voelt zich verplicht een aantal verduidelijkingen te geven bij het bericht over de vernietigde bescherming van de wolf. 'De wolf en andere iconische elementen van onze natuur verdienen een betere bescherming dan wat het kabinet-Schauvliege produceert. Dat móét in de aandacht worden gebracht.'
Dr. Tobias Ceulemans plaatst kanttekeningen bij het hoeraverhaal van de terugkeer van de wolf in onze contreien. 'Voor een wolf maakt het niet uit of onze natuur gezegend is met een uitstekende milieukwaliteit en een grote biodiversiteit. Het enige wat wolven vereisen is dat ze niet meedogenloos bejaagd worden en dat ze voldoende toegang hebben tot wijdverspreide prooisoorten als reeën en everzwijnen.'