Gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter van de VRT meent dat een derde open net op de VRT kan helpen om doelgroepen als allochtonen en jongeren beter te bereiken.

In haar nieuwjaarstoespraak zei De Preter dat de VRT momenteel veel Vlamingen bereikt, maar dat de binding met bijvoorbeeld allochtonen en jongeren moet versterkt worden. Een derde open net kan daarbij volgens haar helpen.

Canvas en Ketnet zouden dan ontdubbeld worden om de jeugdige kijkers de klok rond te kunnen bedienen. In dat scenario zouden volgens De Preter de digitale kanalen Eén+ en Canvas+ verdwijnen, zo meldt de VRT op haar website.

Maatschappelijke rol

De Preter verklaarde voorts dat de VRT meer dan vroeger zijn maatschappelijke rol moet opnemen. Ze wil voortbouwen aan een VRT 'die meer dan ooit de Vlaamse samenleving in al haar diversiteit bereikt en weerspiegelt, die transparant is en gericht op samenwerking'.

De VRT moet er volgens de gedelegeerd bestuurder over waken dat diversiteit voldoende aan bod komt.

'Kwaliteit is meer dan de waardering van de kijkers en luisteraars. Ook diversiteit en beeldvorming maken deel uit van een kwaliteitsvolle openbare omroep', aldus De Preter. Ze riep op in te gaan tegen clichématige voorstellingen van bijvoorbeeld allochtonen of ouderen.

Om zoveel mogelijk Vlamingen te bereiken, moet de VRT volgens De Preter aanwezig zijn op alle platformen, ook internet en mobiel.

Efficiëntie

Voorts zei De Preter dat de VRT haar middelen anders moet inzetten en blijvend inspanningen doen om de interne organisatie efficiënter te maken.

Volgens haar moet de VRT 'van nul durven op te bouwen'. 'We moeten programmaschema's durven te herdenken en niet automatisch uitgaan van vroegere gewoonten en kostenniveaus', aldus de gedelegeerd bestuurder.

Gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter van de VRT meent dat een derde open net op de VRT kan helpen om doelgroepen als allochtonen en jongeren beter te bereiken.In haar nieuwjaarstoespraak zei De Preter dat de VRT momenteel veel Vlamingen bereikt, maar dat de binding met bijvoorbeeld allochtonen en jongeren moet versterkt worden. Een derde open net kan daarbij volgens haar helpen.Canvas en Ketnet zouden dan ontdubbeld worden om de jeugdige kijkers de klok rond te kunnen bedienen. In dat scenario zouden volgens De Preter de digitale kanalen Eén+ en Canvas+ verdwijnen, zo meldt de VRT op haar website.Maatschappelijke rolDe Preter verklaarde voorts dat de VRT meer dan vroeger zijn maatschappelijke rol moet opnemen. Ze wil voortbouwen aan een VRT 'die meer dan ooit de Vlaamse samenleving in al haar diversiteit bereikt en weerspiegelt, die transparant is en gericht op samenwerking'.De VRT moet er volgens de gedelegeerd bestuurder over waken dat diversiteit voldoende aan bod komt. 'Kwaliteit is meer dan de waardering van de kijkers en luisteraars. Ook diversiteit en beeldvorming maken deel uit van een kwaliteitsvolle openbare omroep', aldus De Preter. Ze riep op in te gaan tegen clichématige voorstellingen van bijvoorbeeld allochtonen of ouderen. Om zoveel mogelijk Vlamingen te bereiken, moet de VRT volgens De Preter aanwezig zijn op alle platformen, ook internet en mobiel. Efficiëntie Voorts zei De Preter dat de VRT haar middelen anders moet inzetten en blijvend inspanningen doen om de interne organisatie efficiënter te maken. Volgens haar moet de VRT 'van nul durven op te bouwen'. 'We moeten programmaschema's durven te herdenken en niet automatisch uitgaan van vroegere gewoonten en kostenniveaus', aldus de gedelegeerd bestuurder.