De Gucht kan zich grotendeels vinden in de keuzes die gemaakt worden in de transformatienota. Zo staat hij achter de keuze om te focussen op de kerntaken en andere taken (zoals de catering of de security) uit te besteden.

"Het toont aan dat de VRT wil evolueren naar een meer wendbare omroep die makkelijk kan inspelen op het snel veranderende medialandschap en de digitale toekomst." Ook de bijsturing van het aanbod vindt bijval bij De Gucht.

'Blij dat directie deze richting uit wil gaan'

Informatie, cultuur en educatie blijven kerntaken, maar sport en entertainment zullen krimpen. Zo zullen de sportrechten afgebouwd worden. De Gucht: "Informatie, cultuur en educatie hoort inderdaad de prioritaire opdracht te zijn van onze openbare omroep. Dit neemt niet weg dat sport en entertainment van belang zijn. Maar dit kan en moet op een andere manier.

Door meer samen te werken met andere spelers in de mediawereld bijvoorbeeld. Sportrechten kunnen perfect gedeeld worden met andere mediaspelers. En fictie wordt idealiter uitbesteed aan externe productiehuizen.

Ik ben blij dat de VRT-directie deze richting uit wil gaan. Het zal een versterking van het gehele medialandschap met zich meebrengen." De Gucht gaat ook in tegen het beeld dat het plan louter een gevolg zou zijn van budgettaire keuzes. "De besparingen die de VRT moet ondergaan zijn een realiteit. Maar tegelijkertijd bevat dit plan ook duidelijke inhoudelijke keuzes die de VRT moeten toelaten te evolueren naar een moderne omroep die kan inspelen op het snel veranderende medialandschap en een plaats heeft in de digitale toekomst." (Belga/NSK)

De Gucht kan zich grotendeels vinden in de keuzes die gemaakt worden in de transformatienota. Zo staat hij achter de keuze om te focussen op de kerntaken en andere taken (zoals de catering of de security) uit te besteden."Het toont aan dat de VRT wil evolueren naar een meer wendbare omroep die makkelijk kan inspelen op het snel veranderende medialandschap en de digitale toekomst." Ook de bijsturing van het aanbod vindt bijval bij De Gucht.'Blij dat directie deze richting uit wil gaan'Informatie, cultuur en educatie blijven kerntaken, maar sport en entertainment zullen krimpen. Zo zullen de sportrechten afgebouwd worden. De Gucht: "Informatie, cultuur en educatie hoort inderdaad de prioritaire opdracht te zijn van onze openbare omroep. Dit neemt niet weg dat sport en entertainment van belang zijn. Maar dit kan en moet op een andere manier. Door meer samen te werken met andere spelers in de mediawereld bijvoorbeeld. Sportrechten kunnen perfect gedeeld worden met andere mediaspelers. En fictie wordt idealiter uitbesteed aan externe productiehuizen.Ik ben blij dat de VRT-directie deze richting uit wil gaan. Het zal een versterking van het gehele medialandschap met zich meebrengen." De Gucht gaat ook in tegen het beeld dat het plan louter een gevolg zou zijn van budgettaire keuzes. "De besparingen die de VRT moet ondergaan zijn een realiteit. Maar tegelijkertijd bevat dit plan ook duidelijke inhoudelijke keuzes die de VRT moeten toelaten te evolueren naar een moderne omroep die kan inspelen op het snel veranderende medialandschap en een plaats heeft in de digitale toekomst." (Belga/NSK)