Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) verwerpt de aantijgingen van kolonel Luc Gennart dat het leger 'vervlaamst'. Drie Franstalige partijen vragen daar echter een debat in het parlement over.

Gennart had tijdens het weekeinde aan de alarmbel getrokken en gezegd dat de Franstaligen in het leger niets meer te zeggen hebben en 'buitenspel' worden gezet. Defensie repliceerde daarop dat het probleem bij de Franstalige officieren zelf ligt omdat ze slechte slaagcijfers halen bij de taalexamens.

De zaak kwam woensdag aan bod in de Kamercommissie Defensie, waar De Crem de uitlatingen van Gennart afdeed als 'blablabla'. MR, PS en CDH vroegen echter een debat in de schoot van de commissie over het taalevenwicht in het leger.

De Crem verzekerde voorts dat de luchtmachtbasis in Florennes, waarvan Gennart commandant is, niet wordt gesloten. De minister kondigde integendeel een investeringsprogramma van meer dan vier miljoen euro aan voor de basis, die onderdak biedt aan een dertigtal straaljagers en ongeveer 1.300 personeelsleden.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) verwerpt de aantijgingen van kolonel Luc Gennart dat het leger 'vervlaamst'. Drie Franstalige partijen vragen daar echter een debat in het parlement over.Gennart had tijdens het weekeinde aan de alarmbel getrokken en gezegd dat de Franstaligen in het leger niets meer te zeggen hebben en 'buitenspel' worden gezet. Defensie repliceerde daarop dat het probleem bij de Franstalige officieren zelf ligt omdat ze slechte slaagcijfers halen bij de taalexamens.De zaak kwam woensdag aan bod in de Kamercommissie Defensie, waar De Crem de uitlatingen van Gennart afdeed als 'blablabla'. MR, PS en CDH vroegen echter een debat in de schoot van de commissie over het taalevenwicht in het leger.De Crem verzekerde voorts dat de luchtmachtbasis in Florennes, waarvan Gennart commandant is, niet wordt gesloten. De minister kondigde integendeel een investeringsprogramma van meer dan vier miljoen euro aan voor de basis, die onderdak biedt aan een dertigtal straaljagers en ongeveer 1.300 personeelsleden.