De Crem scherp voor Blankenbergs bestuur: ‘Bij hoogwater amper plaats’

Pieter De Crem (CD&V) op 11 augustus 2020. © Belga

De eerste signalen over mogelijke problemen met jongeren op het strand van Blankenberge liepen zaterdag omstreeks 14 uur binnen. Toch duurde het nog tot 17.30 uur eer de politie door de lokale autoriteiten gevraagd werd op te treden. ‘Er is dus tijd verloren gegaan’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

De vechtpartij van afgelopen zaterdag in Blankenberge en andere onregelmatigheden aan de kust waren voor verschillende fracties een reden om de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tijdens het zomerreces bijeen te roepen. De commissieleden discussieerden er met minister De Crem over de gebeurtenissen van de voorbije dagen en weken.

Volgens Björn Anseeuw (N-VA) werd de kust afgelopen zaterdag ‘overspoeld door toeristen waar in coronatijden geen plaats voor is’. Hij hekelt dat de kustburgemeesters niet gehoord werden toen ze voor zo’n scenario waarschuwden en ‘aan de alarmbel trokken’. Ook volgens Meryame Kitir (SP.A) voelen de lokale besturen aan de kust zich in de steek gelaten. Jessica Soors (Groen) verwijt de verschillende bevoegde ministers een gebrek aan leiderschap.

De Crem riposteerde dat de structurele bijstand die de federale politie deze zomer ter beschikking stelt van de politiezones aan de kust, drie maal hoger is dan de voorbije jaren, ‘op mijn voorstel en in samenspraak met de kustburgemeesters.’ Dat de kust in de steek gelaten is, ontkent De Crem. ‘Mijn contacten met de kustburgemeesters zijn zeer intensief geweest. Ze wilden maatwerk en we hebben hen dat ook gegeven.’

Geen proactieve controle

De situatie op het strand van Blankenberge is door de smalle kuststrook heel bijzonder, zei De Crem. ‘Bij hoogwater is er amper plaats voor wie zich niet naar een strandbar wil begeven en geen stoel gereserveerd heeft. De lokale overheid moet ervoor zorgen dat er niet te veel strandgangers aanwezig zijn bij hoogwater en desnoods de toegang tot het strand proactief reguleren, of evacueren bij hoogwater. Dit is niet gebeurd, waardoor het onmogelijk was om punctueel tussen te komen zonder het volledige strand te ontruimen.’

Volgens de informatie van De Crem liepen zaterdag de eerste signalen over mogelijke problemen met jongeren rond 14 uur binnen, maar vroegen de lokale autoriteiten pas om 17.30 uur om op te treden. ‘Er is dus tijd verloren gegaan.’ De Crem stelt ook vast dat er geen proactieve controle is gebeurd op de aanwezigheid van alcoholische dranken. ‘De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor het beheer van de openbare orde op hun grondgebied. Ik ben er zelf een en weet welke kansen en mogelijkheden dat biedt.’

Plaatsverbod in de maak

De Crem wil initiatieven nemen om voor gekende relschoppers een plaatsverbod uit te vaardigen, naar analogie met de stadionverboden in het voetbal. ‘Die kerels zijn hier geen baas en zullen het ook nooit worden’, zei hij.

Bendes zoals zij die verantwoordelijk zijn voor de vechtpartij van zaterdag in Blankenberge, moeten hard en onverbiddelijk worden aangepakt, zei De Crem. ‘Ik ben er voorstander van, en ik zal daarvoor ook initiatieven nemen, om een plaatsverbod uit te spreken, gerechtelijk of administratief, naar analogie met de voetbalwet.’

De Crem oppert een plaatsverbod voor de hele kustlijn, ‘en indien nodig voor de recreatiegebieden in het hele land’.

De minister, die met zijn partij CD&V deel uitmaakt van de minderheidsregering-Wilmès maar ook gesprekken voert over de vorming van een nieuwe regering met N-VA en PS, ijvert tegelijk voor een meldingsplicht voor wie gekend is voor strafbare feiten. Betrokkenen zouden zich in specifieke omstandigheden – zoals bij een hittegolf – in hun woonplaats bij de politie moeten aanmelden.

Blankenberge niet akkoord met De Crem: probleem ligt bij amokmakers en te volle treinen

In Blankenberge zijn ze niet akkoord met de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), dinsdagmiddag in de Kamercommissie. De minister zei daar dat de lokale autoriteiten tijd verloren hadden laten gaan en ontkende dat het federale niveau de kustgemeenten in de steek laat. Volgens de Blankenbergse autoriteiten ligt de oorzaak van het incident op zaterdag bij de jonge amokmakers en werden te veel toeristen richting kust vervoerd met de trein. ‘Ons strandplan werkt wel’, klinkt het.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken kwam samen tijdens het zomerreces om de vechtpartij in Blankenberge en andere incidenten aan de kust te bespreken. Ook de lokale crisiscel in Blankenberge kwam dinsdag samen om het incident van afgelopen zaterdag te evalueren. ‘We hebben alles grondig besproken en geëvalueerd’, zegt Nico Germonprez, noodplancoördinator van stad Blankenberge. De stad weerlegt dat de schuld bij het te laat ingrijpen van de politie ligt. ‘De oorzaak van het incident waren de jonge amokmakers. Als we hen hadden tegengehouden aan het station, hadden ze daar gevochten. Dat had weinig te maken met de hoeveelheid volk op het strand’, aldus Germonprez.

Wel hekelt de stad de te grote toevoer van toeristen via het spoor. ‘In ons strandplan is een capaciteit van maximaal 10.000 personen vastgelegd. De NMBS vervoerde zaterdag 8.000 mensen richting Blankenberge. Bovenop alle inwoners, tweedeverblijvers en mensen met de auto zijn dat er gewoon te veel.’

De burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery, zit dinsdagmiddag samen met de waarnemend provinciegouverneur, de kabinetten van De Crem en minister van Mobiliteit François Bellot en met andere kustburgemeesters. Ze wenst voorlopig zelf niet te reageren.

Partner Content