Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) weerlegt de kritiek op het regime in de gevangenis van Tilburg, waar de Belgische overheid 500 cellen huurt.

De Clerck reageerde donderdag op een telefonisch interview dat een Belgische gevangene in Tilburg had met de Nederlandse Omroep Brabant.

Volgens de anonieme gedetineerde is de spanning in de gevangenis te snijden. Hij sprak over ''mensonwaardige' levensomstandigheden en is de toestand zo erg dat één van de gedetineerden zichzelf in brand heeft proberen te steken.

Ook zouden enkele gevangenen de recreatieruimte kort en klein hebben geslagen. Als de regering bij haar plan blijft om 150 extra cellen te huren in Tilburg dreigt er volgens hem een 'opstand'.

'Tevredenheid'

In een reactie verklaarde De Clerck donderdag dat alle observatoren die in het verleden de gevangenis van Tilburg hebben bezocht van oordeel waren dat het systeem 'absoluut tot tevredenheid noopt'. Hij vermeldde de directie Gevangeniswezen, verschillende organisaties en de vakbonden.

De cellen in Tilburg worden gehuurd in afwachting van de bouw van nieuwe gevangenissen in België. De Clerck wil intussen met het systeem in Tilburg doorgaan tot de nieuwe strafinrichtingen zijn gerealiseerd.

Onlangs raakte bekend dat De Clerck nog eens 150 cellen huren voor Belgische gedetineerden in de gevangenis van Tilburg wil huren. Het samenwerkingsakkoord dat met Nederland werd gesloten over Tilburg bepaalt immers dat er maximum 681 plaatsen zijn.

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) weerlegt de kritiek op het regime in de gevangenis van Tilburg, waar de Belgische overheid 500 cellen huurt.De Clerck reageerde donderdag op een telefonisch interview dat een Belgische gevangene in Tilburg had met de Nederlandse Omroep Brabant.Volgens de anonieme gedetineerde is de spanning in de gevangenis te snijden. Hij sprak over ''mensonwaardige' levensomstandigheden en is de toestand zo erg dat één van de gedetineerden zichzelf in brand heeft proberen te steken. Ook zouden enkele gevangenen de recreatieruimte kort en klein hebben geslagen. Als de regering bij haar plan blijft om 150 extra cellen te huren in Tilburg dreigt er volgens hem een 'opstand'.'Tevredenheid'In een reactie verklaarde De Clerck donderdag dat alle observatoren die in het verleden de gevangenis van Tilburg hebben bezocht van oordeel waren dat het systeem 'absoluut tot tevredenheid noopt'. Hij vermeldde de directie Gevangeniswezen, verschillende organisaties en de vakbonden. De cellen in Tilburg worden gehuurd in afwachting van de bouw van nieuwe gevangenissen in België. De Clerck wil intussen met het systeem in Tilburg doorgaan tot de nieuwe strafinrichtingen zijn gerealiseerd.Onlangs raakte bekend dat De Clerck nog eens 150 cellen huren voor Belgische gedetineerden in de gevangenis van Tilburg wil huren. Het samenwerkingsakkoord dat met Nederland werd gesloten over Tilburg bepaalt immers dat er maximum 681 plaatsen zijn.