De Block: “Voor einde van dit jaar wordt verkoop e-sigaret gereglementeerd”

Maggie De Block (Open Vld), federaal minister van Volksgezondheid © BELGA

Nog voor het einde van dit jaar zal het koninklijk besluit in het Staatsblad verschijnen dat de verkoop van de elektronische sigaret, kortweg de e-sigaret, in ons land regelt.

Dat zegt Els Cleemput, de woordvoerster van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) naar aanleiding van het advies ter zake van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Momenteel is de e-sigaret nog verboden in ons land.

Net zoals de HGR in zijn advies van donderdag, denkt ook minister van Volksgezondheid De Block dat de elektronische sigaret met nicotine een rol kan spelen in het tabaksontmoedigingsbeleid. Het einddoel moet dus wel zijn om van de verslaving aan het roken via de tussenstop van de e-sigaret af te geraken. Dat gebeurt nu al met andere middelen, zoals de nicotinepleister.

De HGR adviseert nu onder meer “om e-sigaretten enkel in gespecialiseerde verkooppunten te verkopen, waar de nodige informatie verstrekt wordt en, nog beter, waar opgeleid personeel de klant begeleidt”. De legalisering van de e-sigaret in ons land zal zeker gebonden zijn aan een reeks voorwaarden, bevestigt Els Cleemput. “Zo zal er een reglementering komen voor het materiaal waaruit de e-sigaret is vervaardigd en voor de dampen die vrijkomen bij het roken van de e-sigaret.”

In zijn uitgebreid advies doet de HGR donderdag ook een aantal aanbevelingen die verder gaan dan alleen het regelen van de verkoop van de elektronische sigaret. Zo pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor om de leeftijdsgrens voor de verkoop van sigaretten – zowel elektronische als die van tabak – op te trekken van 16 jaar naar 18 jaar. Daarover wil de minister van Volksgezondheid nog geen uitspraken doen, “omdat dit een aangelegenheid is waarover voor de gehele regering moet beslissen”, aldus haar woordvoerster. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content