Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft aangekondigd dat ze de uitsluitingscriteria voor bloeddonatie door homofiele en biseksuele mannen wil laten onderzoeken. Ze richt een interdisciplinaire werkgroep op rond veilige donatie en wil komen tot uitsluitingscriteria die billijk zijn voor donoren. Dat zei ze tijdens de opening van het nieuwe gebouw van Rode Kruis Vlaanderen in Mechelen.

De Block meent dat potentiële donoren op een wetenschappelijke maar ook maatschappelijk verantwoorde manier worden beoordeeld. Momenteel stelt het Europees Hof van Justitie dat uitsluiting van homoseksuele en biseksuele mannen voor bloeddonatie wetenschappelijk onderbouwd moet zijn.

"Ik heb echter besloten dat we een stuk verder moeten gaan", zegt De Block. "Naast de wetenschappelijk evidentie moeten we ook de maatschappelijke kant van de zaak bekijken." Veel homoseksuele mannen voelen zich nu gediscrimineerd als donor.

De Block heeft een werkgroep opgericht die de kwestie in twee fases benadert. "In een eerste fase richten we een ad hoc wetenschappelijk platform met Belgische en internationale experten op", zegt De Block. "Deze experten zullen relevante wetenschappelijke criteria definiëren en een 'position paper' schrijven. In deze paper zullen zij hun standpunt bekendmaken en de wetenschappelijke referenties meegeven. In een tweede stap zal de paper getoetst worden op een ronde tafel met de maatschappelijke stakeholders."

Het eindresultaat moet een wetenschappelijk gefundeerde uitspraak zijn over uitsluitingscriteria met de volksgezondheid én de veiligheid van de patiënt als ultieme toetssteen, maar tegelijkertijd billijk zijn tegenover de donoren.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft aangekondigd dat ze de uitsluitingscriteria voor bloeddonatie door homofiele en biseksuele mannen wil laten onderzoeken. Ze richt een interdisciplinaire werkgroep op rond veilige donatie en wil komen tot uitsluitingscriteria die billijk zijn voor donoren. Dat zei ze tijdens de opening van het nieuwe gebouw van Rode Kruis Vlaanderen in Mechelen. De Block meent dat potentiële donoren op een wetenschappelijke maar ook maatschappelijk verantwoorde manier worden beoordeeld. Momenteel stelt het Europees Hof van Justitie dat uitsluiting van homoseksuele en biseksuele mannen voor bloeddonatie wetenschappelijk onderbouwd moet zijn. "Ik heb echter besloten dat we een stuk verder moeten gaan", zegt De Block. "Naast de wetenschappelijk evidentie moeten we ook de maatschappelijke kant van de zaak bekijken." Veel homoseksuele mannen voelen zich nu gediscrimineerd als donor. De Block heeft een werkgroep opgericht die de kwestie in twee fases benadert. "In een eerste fase richten we een ad hoc wetenschappelijk platform met Belgische en internationale experten op", zegt De Block. "Deze experten zullen relevante wetenschappelijke criteria definiëren en een 'position paper' schrijven. In deze paper zullen zij hun standpunt bekendmaken en de wetenschappelijke referenties meegeven. In een tweede stap zal de paper getoetst worden op een ronde tafel met de maatschappelijke stakeholders." Het eindresultaat moet een wetenschappelijk gefundeerde uitspraak zijn over uitsluitingscriteria met de volksgezondheid én de veiligheid van de patiënt als ultieme toetssteen, maar tegelijkertijd billijk zijn tegenover de donoren.