Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag. Huisartsen vrezen dat patiënten sneller naar gevaarlijkere sprays zullen grijpen.

Wachtzalen van huisartsen zitten vol met patiënten met een verstopte neus. Zij krijgen vaak zogenaamde 'nasale corticosteroïden' voorgeschreven, zoals Nasonex, Flixonase Aqua of Avamys. Vanaf 1 januari heb je niet langer een voorschrift nodig voor deze medicijnen. Dat betekent ook dat je ze vanaf dan volledig uit eigen zak moet betalen. Voor een verpakking Nasonex, die je nu nog 1,05 euro kost, zal je dan 9,45 euro moeten neertellen. De maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moet de staatskas 15,3 miljoen euro opleveren. In 2014 werden er bijna 2 miljoen voorgeschreven sprays verkocht.

Dokter Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is geen voorstander van de maatregel. Hij vreest dat patiënten sneller naar goedkopere maar gevaarlijkere varianten zullen grijpen, zoals Otrivine of Nasa Rhinathiol, die nu al vrij verkrijgbaar zijn.

Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag. Huisartsen vrezen dat patiënten sneller naar gevaarlijkere sprays zullen grijpen.Wachtzalen van huisartsen zitten vol met patiënten met een verstopte neus. Zij krijgen vaak zogenaamde 'nasale corticosteroïden' voorgeschreven, zoals Nasonex, Flixonase Aqua of Avamys. Vanaf 1 januari heb je niet langer een voorschrift nodig voor deze medicijnen. Dat betekent ook dat je ze vanaf dan volledig uit eigen zak moet betalen. Voor een verpakking Nasonex, die je nu nog 1,05 euro kost, zal je dan 9,45 euro moeten neertellen. De maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moet de staatskas 15,3 miljoen euro opleveren. In 2014 werden er bijna 2 miljoen voorgeschreven sprays verkocht.Dokter Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is geen voorstander van de maatregel. Hij vreest dat patiënten sneller naar goedkopere maar gevaarlijkere varianten zullen grijpen, zoals Otrivine of Nasa Rhinathiol, die nu al vrij verkrijgbaar zijn.