Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) vond zo’n 500 extra opvangplaatsen. In de Kamer verdedigde ze zich tegen de felle kritiek op haar beleid.
Maggie De Block (Open VLD), als staatssecretaris bevoegd voor Asiel, Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, kreeg bakken kritiek over zich voor haar ‘afwachtende houding’, onder meer van haar eigen crisismanager Peter De Roo.
Onder druk van die kritiek en de scherpe winterprikken, met temperaturen die ver onder de nul gingen, beloofde ze dat geen daklozen en asielzoekers nog op straat zouden moeten slapen. Volgens De Standaard ging het om 1.000 tot 1.500 asielzoekers die in de koude zouden moeten overnachten bij gebrek aan opvang.
In allerijl vond De Block zo’n 800 plaatsen in drie grote Brusselse gebouwen, waarvan er echter maar een 500-tal effectief benut konden worden, aldus de krant Metro. Ook stations hielden de deuren open, en het Rode Kruis en Defensie zorgden elk voor 148 en 177 extra plaatsen.
Die ad-hocmaatregelen volstonden volgens De Block voor dat moment. Maar die maatregelen waren slechts tijdelijk, gaf De Block toe. De staatssecretaris benadrukte dat “structurele maatregelen” nodig zijn.
Groen en N-VA erg scherp
In de Kamer werd De Block stevig aangepakt op deze asiel- en opvangcrisis. Het is al de derde winter op rij dat er moeilijkheden zijn om onderdak te vinden. Vanuit de oppositie schoten Groen en N-VA met scherp. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt: “U hebt veel te lang gewacht, pas nu er tv-beelden worden getoond, schiet u in actie.”
Sarah Smeyers (N-VA) wees naar de voorbije regeringen: “Alle emmers zijn vol, maar heeft iemand er al eens aan gedacht de kraan dicht te draaien.” Daarop riep zij De Block op “het juk van de PS” af te werpen, zo schrijft De Standaard.
Ps’er Mayeur: ‘De Roo moet zwijgen of ontslag nemen’
PS-Kamerlid en Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur verdedigde De Block en trok van leer tegen haar crisismanager, Peter Van Roo, die de kat de bel aanbond met een open brief in De Standaard. De Roo “moet zwijgen of ontslag nemen”, klonk het, waarop hij applaus oogstte van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en vicepremier Laurette Onkelinkx (PS).
De Block werd door Mayeur dan wel gespaard, de liberale partijen kregen een veeg uit de pan omdat zij “om ideologische redenen geen extra plaatsen wil openen”, zo weet De Morgen.
De Block: ‘Situatie is jarenlang scheefgegroeid, ik kan dat niet op zeven weken rechttrekken’
De Block verdedigde zich in de Kamer voor het eerst tegen de kritiek. Ze noemde het gedrag van De Roo “niet loyaal als ambtenaar”. Ook de kritiek op haar beleid weerlegde ze: “We werken dag en nacht aan een kortere asielprocedure, het tegengaan van misbruik en een menswaardige opvang, maar zo’n hervorming kun je toch niet in enkele weken doorvoeren. De situatie van vandaag is jarenlang scheefgegroeid. Het gaat om een collectieve schuld, u kunt van mij dus niet verwachten dat ik dat in zeven weken weer rechttrek.” Om dat te doen zijn structurele maatregelen nodig, aldus nog de staatssecretaris.
Ze hamerde er ook op dat het onaanvaardbaar is “dat er mensen op straat in de kou moeten slapen. Als staatssecretaris, als arts, als moeder kan ik dat niet aanzien. Ik doe er alles aan om een oplossing te vinden.”
De Block: ‘Een mens in nood is een mens in nood, ongeacht zijn statuut’
Nog volgens De Block heeft Fedasil de afgelopen drie dagen geen enkele asielzoeker afgewezen. Het was hen opgedragen desnoods in overcapaciteit te gaan. Bij Defensie waren echter nog zo’n 450 plaatsen onbenut, schrijft De Standaard: er gingen slechts 60 daklozen mee met de bus die hen naar de opvangplaatsen van het leger brachten.
De Block verzekerde nog dat ook illegalen opvang kunnen krijgen: “Een mens in nood is een mens in nood, ongeacht zijn statuut.” (SD)