Dave Sinardet: ‘Als De Wever consequent is, stapt hij op als partijvoorzitter’

Dave Sinardet © BelgaImage
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Het slechte resultaat van de N-VA en de SP.A zal volgens politoloog Dave Sinardet ook het Antwerpse stadsbestuur op scherp zetten.

Antwerpen is de enige provincie waar de N-VA de beoogde drempel van dertig procent heeft gehaald. Dat is volgens Dave Sinardet niet zo verrassend. ‘Antwerpen blijft hun sterkste provincie. De enige ook, samen met Vlaams-Brabant, waar de N-VA in het Vlaams Parlement minder sterk achteruitgaat.’

Is er sprake van een Bart Somers-effect?

Dave Sinardet: De lijst voor de kieskring Antwerpen is de enige lijst van Open VLD die erop vooruitgaat, zij het maar met 0,6 procentpunt. Dat is vooral te danken aan de goede score van burgemeester Bart Somers in Mechelen. Eigenlijk had de Open VLD hem prominenter moeten uitspelen in Vlaanderen.

Hij slaagde er ook in om een dam op te werpen tegen Vlaams Belang.

Sinardet: In het kanton Mechelen strandt Vlaams Belang op 14,7 procent, terwijl dat voor de provincie 18,5 procent is. Dat geldt ook voor het kanton Antwerpen en dat is toch de bakermat van de partij. Het is een opvallende trend dat Vlaams Belang, in tegenstelling tot vroeger, zwakker staat in de steden en sterker in de provincie. Ter illustratie: in Herentals en Kapellen scoort Vlaams Belang boven de 20 procent. De omgekeerde tendens zie je bij Groen en de PVDA.

Hoe verklaart u dat?

Sinardet: De sociologie van de stad is de afgelopen jaren sterk gewijzigd. De steden zijn verkleurd en daar heb je een grotere aanvaarding van de diverse samenleving dan in de provincie. Er zijn meer progressieve en jonge gezinnen verhuisd naar de stad, terwijl andersgezinde Vlamingen de omgekeerde beweging hebben gemaakt.

Moet Bart De Wever opstappen als voorzitter van de N-VA?

Sinardet: De N-VA heeft een zware nederlaag geleden, dus als hij consequent is, stelt De Wever zijn mandaat ter beschikking. Maar wat dan? Wat is het alternatief? Als hij minister-president wordt, kan hij sowieso beter stoppen als voorzitter. Maar volgens mij is de kans reëel dat hij burgemeester blijft. Hij werd vooral kandidaat minister-president als gevolg van een intern compromis. In januari is beslist dat Geert Bourgeois naar Europa moest, maar tegen zijn zin. Hij wilde enkel vertrekken als Bart De Wever hem zou opvolgen als Vlaams minister-president. Maar Bart De Wever wide liever burgemeester van Antwerpen blijven. En Jan Jambon werd naar voren geschoven als kandidaat-premier, terwijl dat tegen indruist tegen zijn profiel als harde separatist.

Een deel van de traditionele N-VA-kiezers heeft de Antwerpse bestuurscoalitie met de SP.A niet gepikt.

Heeft de bestuurscoalitie in Antwerpen met de SP.A een rol gespeeld in het slechte resultaat van de N-VA?

Sinardet: Een deel van de traditionele N-VA-kiezers heeft dat zeker niet gepikt. Vooral omdat er in de stad een coalitie mogelijk was met Vlaams Belang. Ook een centrumrechts bestuur was nipt mogelijk.

Heeft dat gevolgen voor het stadsbestuur?

Sinardet: Het zet de zaken op scherp. De SP.A was erg gretig om in de coalitie te stappen. Jinnih Beels en Tom Meeus vormden samen twee derde van het onderhandelingsteam en ze hebben beiden een schepenambt gekregen zonder al te veel te wegen op de bestuursovereenkomst. Er zal nu meer druk komen op hen om het verschil te gaan maken. Maar dat kun je evengoed zeggen van de N-VA. De spanningen zullen deze zomer voelbaar zijn bij de opmaak van de meerjarenbegroting, want die zal het beleid echt in een plooi leggen.

Wouter Van Besien, de vorige voorzitter van Groen, is niet verkozen.

Sinardet: In oktober was hij nog kandidaat-burgemeester voor Antwerpen. Dat de partijleiding hem enkel een plaats als lijstduwer gunde, was al een signaal dat hij een onvoldoende had gekregen. Het beste ligt achter hem.

Partner Content