Dat de kerncentrale Doel 1 zaterdagavond automatisch is uitgevallen na een probleem met de alternator, bewijst volgens Jambon dat de veiligheidssystemen werken. "Dit is een klein incident. Dat de centrale vanzelf is stilgevallen, bewijst dat de veiligheidssystemen werken", aldus de minister in Het Journaal op één. "Ik begrijp dat oppositie hier garen uit wil spinnen, maar zeggen dat het om nucleaire onveiligheid gaat, is de waarheid geweld aandoen."

Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vraagt om de veiligheidsexperts eerst hun werk te laten doen alvorens "overhaaste conclusies" te trekken. Dat zei ze in Het Nieuws van VTM. Rutten is het wel eens met de opmerking dat er meer moet ingezet worden op "de energie van de toekomst".

De kerncentrale Doel 1 is zaterdagavond kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt.

De stop van de centrale is veilig verlopen, conform de procedures. De bevoegde autoriteiten werden zoals gebruikelijk geïnformeerd. De automatische stop van Doel 1 heeft geen impact gehad op de veiligheid van de omgeving, de medewerkers of de installaties van de kerncentrale, luidt het verder.

Einde levensduur

Doel 1 was op 30 december opnieuw op het electriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging voor Doel 1 en Doel 2. De beide reactoren behoren tot de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen. Normaal zouden de reactoren na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar (tot 2025). Doel 2 werd op kerstavond heropgestart. Doel 1 lag voor de heropstart stil sinds februari 2015.

In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 december werd Doel 3 stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. Uitbater Electrabel hoopt deze reactor op 6 januari opnieuw op te starten. Doel 4 draait op honderd procent. (Belga/TE)

Dat de kerncentrale Doel 1 zaterdagavond automatisch is uitgevallen na een probleem met de alternator, bewijst volgens Jambon dat de veiligheidssystemen werken. "Dit is een klein incident. Dat de centrale vanzelf is stilgevallen, bewijst dat de veiligheidssystemen werken", aldus de minister in Het Journaal op één. "Ik begrijp dat oppositie hier garen uit wil spinnen, maar zeggen dat het om nucleaire onveiligheid gaat, is de waarheid geweld aandoen." Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vraagt om de veiligheidsexperts eerst hun werk te laten doen alvorens "overhaaste conclusies" te trekken. Dat zei ze in Het Nieuws van VTM. Rutten is het wel eens met de opmerking dat er meer moet ingezet worden op "de energie van de toekomst". De kerncentrale Doel 1 is zaterdagavond kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt. De stop van de centrale is veilig verlopen, conform de procedures. De bevoegde autoriteiten werden zoals gebruikelijk geïnformeerd. De automatische stop van Doel 1 heeft geen impact gehad op de veiligheid van de omgeving, de medewerkers of de installaties van de kerncentrale, luidt het verder. Doel 1 was op 30 december opnieuw op het electriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging voor Doel 1 en Doel 2. De beide reactoren behoren tot de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen. Normaal zouden de reactoren na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar (tot 2025). Doel 2 werd op kerstavond heropgestart. Doel 1 lag voor de heropstart stil sinds februari 2015. In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 december werd Doel 3 stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. Uitbater Electrabel hoopt deze reactor op 6 januari opnieuw op te starten. Doel 4 draait op honderd procent. (Belga/TE)