Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) had het raadsbesluit van 4 mei vernietigd en had de gemeenteraad verzocht om een nieuwe burgemeester voor te dragen en in afwachting een andere waarnemend burgemeester aan te stellen.

De Franstalige raadsleden en enkel zij stemden opnieuw voor Damien Thiéry.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft de Vlaamse regering al twee keer de voordracht van Thiéry als burgemeester van Linkebeek geweigerd wegens overtredingen van de taalwetgeving. Deze ging telkens tevergeefs in beroep bij de Raad van State. Volgens de regelgeving is de gemeenteraad bij een dergelijk arrest verplicht om een andere burgemeesterskandidaat voor te dragen tenzij de betrokkene nieuwe feiten kan aanbrengen.

13 op 15

Op 4 mei organiseerde de Linkebeekse gemeenteraad een geheime stemming over de aanduiding van een waarnemend burgemeester. Toen gebeurde dat naar aanleiding van een brief van gouverneur Lodewijk De Witte, die de gemeente vroeg om een nieuwe burgemeesterskandidaat voor te dragen. Alle 13 Franstalige raadsleden (op een totaal van 15 raadsleden) stemden voor Thiéry. Deze laatste concludeerde toen "dat niemand zijn plaats wil innemen".

Thiéry, die voor de MR in de Kamer zetelt, is al sinds 2007 waarnemend burgemeester.

(Belga/RR)

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) had het raadsbesluit van 4 mei vernietigd en had de gemeenteraad verzocht om een nieuwe burgemeester voor te dragen en in afwachting een andere waarnemend burgemeester aan te stellen. De Franstalige raadsleden en enkel zij stemden opnieuw voor Damien Thiéry. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft de Vlaamse regering al twee keer de voordracht van Thiéry als burgemeester van Linkebeek geweigerd wegens overtredingen van de taalwetgeving. Deze ging telkens tevergeefs in beroep bij de Raad van State. Volgens de regelgeving is de gemeenteraad bij een dergelijk arrest verplicht om een andere burgemeesterskandidaat voor te dragen tenzij de betrokkene nieuwe feiten kan aanbrengen. Op 4 mei organiseerde de Linkebeekse gemeenteraad een geheime stemming over de aanduiding van een waarnemend burgemeester. Toen gebeurde dat naar aanleiding van een brief van gouverneur Lodewijk De Witte, die de gemeente vroeg om een nieuwe burgemeesterskandidaat voor te dragen. Alle 13 Franstalige raadsleden (op een totaal van 15 raadsleden) stemden voor Thiéry. Deze laatste concludeerde toen "dat niemand zijn plaats wil innemen". Thiéry, die voor de MR in de Kamer zetelt, is al sinds 2007 waarnemend burgemeester.(Belga/RR)