Frank Vandenbroucke is in een interview met Knack niet mals voor de Britse conservatieve denker Theodore Dalrymple. "Wat zegt die man eigenlijk? Dat een georganiseerde sociale zekerheid een slechtere vorm van solidariteit is dan liefdadigheid. Dat is een opvatting uit de negentiende eeuw. Wat zeg ik? Uit de achttiende eeuw!"Vandenbroucke zegt deze week in Knack dat hij het moeilijk heeft met "de ideologische sluier die de N-VA legt over haar anti-Europese, populistisch-nationalistische standpunten".

Vandenbroucke: "N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het nu belangrijk om de Tsjechische president Vaclav Klaus publiekelijk in de bloemetjes te zetten. Die man kletst nochtans niet alleen over de klimaatopwarming uit zijn nek, hij stelt ook de basis van de Europese samenwerking ter discussie. Om zich te onderscheiden van Klaus noemt De Wever zichzelf dan een eurorealist. Maar Klaus noemt zichzelf al tien jaar een eurorealist! Weet hij dat dan niet? Moeten wij geloven dat De Wever het 'fundamenteel oneens' is met Klaus terwijl hij het epitheton ornans van de man klakkeloos overneemt?"

Onlangs vergeleek u de N-VA met de Finse nationalistische, eurosceptische partij Ware Finnen.

Vandenbroucke: Daar blijf ik ook bij. Bart De Wever noemt de Britse conservatief Theodore Dalrymple een grote inspiratiebron. Maar wat zegt die man eigenlijk? Dat een georganiseerde sociale zekerheid een slechtere vorm van solidariteit is dan liefdadigheid. Dat is een opvatting uit de negentiende eeuw. Wat zeg ik? Uit de achttiende eeuw! Als ik voortdurend zou verwijzen naar denkbeelden uit de negentiende eeuw en naar Karl Marx en Michael Bakoenin zou u zich toch hardop afvragen wat er mis met mij is? (EP/AP)

Frank Vandenbroucke is in een interview met Knack niet mals voor de Britse conservatieve denker Theodore Dalrymple. "Wat zegt die man eigenlijk? Dat een georganiseerde sociale zekerheid een slechtere vorm van solidariteit is dan liefdadigheid. Dat is een opvatting uit de negentiende eeuw. Wat zeg ik? Uit de achttiende eeuw!"Vandenbroucke zegt deze week in Knack dat hij het moeilijk heeft met "de ideologische sluier die de N-VA legt over haar anti-Europese, populistisch-nationalistische standpunten". Vandenbroucke: "N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het nu belangrijk om de Tsjechische president Vaclav Klaus publiekelijk in de bloemetjes te zetten. Die man kletst nochtans niet alleen over de klimaatopwarming uit zijn nek, hij stelt ook de basis van de Europese samenwerking ter discussie. Om zich te onderscheiden van Klaus noemt De Wever zichzelf dan een eurorealist. Maar Klaus noemt zichzelf al tien jaar een eurorealist! Weet hij dat dan niet? Moeten wij geloven dat De Wever het 'fundamenteel oneens' is met Klaus terwijl hij het epitheton ornans van de man klakkeloos overneemt?"Onlangs vergeleek u de N-VA met de Finse nationalistische, eurosceptische partij Ware Finnen.Vandenbroucke: Daar blijf ik ook bij. Bart De Wever noemt de Britse conservatief Theodore Dalrymple een grote inspiratiebron. Maar wat zegt die man eigenlijk? Dat een georganiseerde sociale zekerheid een slechtere vorm van solidariteit is dan liefdadigheid. Dat is een opvatting uit de negentiende eeuw. Wat zeg ik? Uit de achttiende eeuw! Als ik voortdurend zou verwijzen naar denkbeelden uit de negentiende eeuw en naar Karl Marx en Michael Bakoenin zou u zich toch hardop afvragen wat er mis met mij is? (EP/AP)