Dalle: ‘Geen plaats voor homofobe en kwetsende uitspraken’

Benjamin Dalle © Belga

Het incident op de Sporza-livestream waarbij ongepaste commentaar te horen was op de Belgian Cats, kan volgens minister van Media Benjamin Dalle niet door de beugel.

“Homofobe en kwetsende uitspraken horen niet thuis op sociale media, op café, op de openbare omroep. Nergens. Het grootste respect voor de Belgian Cats en voor hun olympische prestatie.” Dat heeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zondagochtend op Twitter gemeld, in een reactie op uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez. Die liet zich zaterdag via het Facebook Live-kanaal van Sporza ongepast uit over de basketvrouwen.

Hetgeen gebeurd is kan volgens de minister niet door de beugel en Dalle is tevreden dat de VRT meteen actie ondernomen heeft. Het is nu aan de VRT zelf om te bekijken hoe de openbare omroep hier intern verder gevolg aan gaat geven, laat de minister via zijn woordvoerder weten.

De VRT deed inmiddels al afstand van de uitspraken, Demarez heeft zich intussen ook verontschuldigd en is tijdelijk op non-actief gezet.

BOIC neemt akte van uitspraken Eddy Demarez: ‘Stroken niet met onze waarden’

Ook het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft akte genomen van de uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez. Die liet zich zaterdag via het Facebook Live-kanaal van Sporza ongepast uit over de Belgian Cats.

Eddy Demarez was zaterdagnamiddag commentator voor de thuiskomst van Nafi Thiam, de Red Lions en de Belgian Cats. Toen hij dacht dat de stream voorbij was, deed hij enkele opmerkelijke en ongepaste opmerkingen over de nationale basketbalspeelsters.

“Deze uitspraken stroken zeer duidelijk niet met de waarden van het BOIC, Team Belgium en de olympische beweging”, reageert het BOIC. “Elke speelster van de Cats, net als elke andere olympiër, is een integraal en waardevol lid van Team Belgium. Team Belgium staat voor Uitmuntendheid, Vriendschap en Respect.”

Max Agency, het managementkantoor dat een aantal Belgian Cats begeleidt, reageerde eerder al verbolgen op de uitspraken van Demarez. “Het is misselijkmakend om vast te stellen dat vandaag nog op dergelijke manier onmetelijke menselijke schade kan worden aangericht aan deze speelsters en hun naasten”, schreef het management op Facebook. “

Red Flame Justine Vanhaevermaet reageert scherp met open brief

De uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez werden de voorbije uren streng veroordeeld op sociale media. Red Flame Justine Vanhaevermaet kroop zaterdagavond in haar pen en deelde een open brief op Twitter.

“Wat zonet online verscheen vanop de redactie van Sporza is degoutant en van het allerlaagste niveau”, begon de speelster van het Noorse LSK Kvinner haar betoog. “Er wordt gesproken over de geaardheid van de Cats en daarbij werden zelfs enkele speelsters persoonlijk aangevallen. Dat iemand bij de VRT deze uitspraken deed, wijst er nog maar eens op waar wij, vrouwelijke (top)sporters, op frequente basis mee te maken krijgen. De vele vooroordelen en denigrerende opmerkingen hebben we allemaal al honderden keren gehoord.”

“Ik spreek hier graag in de wij-vorm. Wij, als vrouwelijke voetbalsters, voelen ons verbonden met de Cats. We maken dezelfde opofferingen, delen dezelfde passie voor onze sport, voeren dezelfde strijd voor gelijkheid. Wij doen het voor de liefde voor de sport, besef dat goed. We krijgen niet dezelfde accommodaties als onze mannelijke collega’s, we verdienen geen grote bedragen.”

“We doen dit omdat we onze sport graag doen”, ging ze verder. “We willen een inspiratie zijn voor jonge meisjes die tegen hun ouders kunnen zeggen ‘dit wil ik ook worden. If you can see it, you can be it. Voor ons geldt nog ‘if you can’t see it, you can still be it’. Maar dat gaat ook. Wat de Cats de afgelopen periode hebben betekend en gepresteerd, is van onschatbare waarde. Ze effenen het pad, op prachtige wijze. Hoe een groot deel van België heeft meegeleefd met de Cats deed me dromen.”

“Ik ben diep geschokt over wat ik daarnet heb gehoord. Niemand heeft het recht om iemand aan te vallen omwille van geslacht of geaardheid. We hebben nog een lange weg te gaan, maar dat mag ons niet tegenhouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content