Daar komen de sneltesten: huisartsen starten deze week met proefprojecten

Testen in Antwerpen op 9 november 2020. © Belga

Woensdag starten veertien huisartsenpraktijken en zes test- en triagecentra over gans het land pilootprojecten rond sneltesten. Patiënten met coronasymptomen, die nog geen vijf dagen ziek zijn, worden meteen getest. Al na een kwartier weten ze het resultaat.

‘Testen, testen, testen. Het is het mantra geworden dat al van in het begin van de covid-19-pandemie verkondigd wordt’, klinkt het bij Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica. Ook in de volgende maanden zal de teststrategie een cruciaal onderdeel zijn om een exitstrategie mogelijk te maken en een derde golf te vermijden. Sneltesten maken hiervan een belangrijk onderdeel uit. Huisartsenpraktijken en de test- en triagecentra zullen bij de uitrol een cruciale rol spelen.

Contacttracing

Om het gebruik van sneltesten uit te testen, besliste de taskforce teststrategie om eerst een pilootproject op te zetten. Vanaf woensdag 16 december zullen veertien huisartspraktijken en zes test- en triagecentra dan ook sneltesten gebruiken voor patiënten met coronasymptomen die niet langer dan vijf dagen aanwezig zijn. De resultaten van deze testen worden via een nieuw e-form doorgegeven aan Sciensano. Bij een positieve test gaat de patiënt in isolatie en start de contacttracing.

De pilootprojecten lopen tot 6 januari 2021 en worden begeleid door twee professoren van de KU Leuven. Na de testfase kan mogelijk gestart worden met een uitrol van de sneltesten in alle huisartsenpraktijken en test- en triagecentra.

Partner Content