Omdat de regering de sociale dumping onvoldoende aanpakt, moeten de steden en gemeenten dat zelf doen. Dat kan door grote bedrijven die aan sociale dumping doen te weren uit overheidsopdrachten. "Wij gaan grote bedrijven die mensen uitbuiten, die onze kmo's failliet laten gaan, die onze jobs kapotmaken, weren uit alle publieke opdrachten en investeringen. Zo zorgen we ervoor dat werk eerlijk verloond wordt", aldus John Crombez in zijn 1 meitoespraak in Oostende.

Enkele honderden roodgetooide 1 meivierders verzamelden maandagmiddag op het Sint-Petrus en Paulusplein in Oostende. Sp.a-voorzitter Crombez ging er verder op het idee voor een "nieuwe sociale garantie" dat hij lanceerde naar aanleiding van het Feest van de Arbeid. Dat voorstel moet ervoor zorgen dat mensen die het moeilijk hebben niet uit de boot vallen

We gaan overal in Vlaanderen grote bedrijven die aan sociale dumping doen, uitsluiten van overheidsopdrachten.

John Crombez

In zijn thuisstad nam Crombez vooral de sociale dumping op de korrel. "Wij zijn die sociale dumping zo beu als koude pap", klonk het. Volgens hem doet de regering te weinig om de sociale dumping aan te pakken. "Ik heb het ermee gehad dat arbeiders, werknemers en zelfstandigen, die elke dag keihard hun best doen, die precies doen wat van hen gevraagd wordt, altijd weer als eerste getroffen worden. Ik heb het ermee gehad dat onze kmo's getroffen worden door oneerlijke concurrentie. Dan twitteren onze ministers niet. Dan maken ze geen ruzie. Over normen en waarden hebben ze de mond vol, maar als het op sociaal fatsoen aankomt, dan hoor je ze niet. "

Volgens Crombez moeten de steden en gemeenten dan maar zelf ingrijpen in de strijd tegen de sociale dumping. De Vlaamse socialisten willen daarbij het goede voorbeeld geven. "We gaan overal in Vlaanderen grote bedrijven die aan sociale dumping doen, uitsluiten van overheidsopdrachten. Wij gaan grote bedrijven die mensen uitbuiten, die onze kmo's failliet laten gaan, die onze jobs kapotmaken, weren uit alle publieke opdrachten en investeringen. Zo zorgen we ervoor dat werk eerlijk verloond worden, onze kmo's zuurstof krijgen én mensen hun job niet verliezen", aldus Crombez.

Crombez: "We zijn daarmee begonnen in Oostende en we gaan dat doorvoeren in alle steden en gemeenten. Wij gaan een einde maken aan die oneerlijke concurrentie. Wij gaan een einde maken aan die sociale fraude. Wij gaan een einde maken aan die sociale dumping."

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw trad de sp.a-voorzitter bij. "Sociale dumping is een plaag. Wij vragen dat iedereen in Europa voor hetzelfde werk hetzelfde loon krijgt. Europa zal sociaal zijn, of Europa zal niet zijn", aldus De Leeuw.

Omdat de regering de sociale dumping onvoldoende aanpakt, moeten de steden en gemeenten dat zelf doen. Dat kan door grote bedrijven die aan sociale dumping doen te weren uit overheidsopdrachten. "Wij gaan grote bedrijven die mensen uitbuiten, die onze kmo's failliet laten gaan, die onze jobs kapotmaken, weren uit alle publieke opdrachten en investeringen. Zo zorgen we ervoor dat werk eerlijk verloond wordt", aldus John Crombez in zijn 1 meitoespraak in Oostende.Enkele honderden roodgetooide 1 meivierders verzamelden maandagmiddag op het Sint-Petrus en Paulusplein in Oostende. Sp.a-voorzitter Crombez ging er verder op het idee voor een "nieuwe sociale garantie" dat hij lanceerde naar aanleiding van het Feest van de Arbeid. Dat voorstel moet ervoor zorgen dat mensen die het moeilijk hebben niet uit de boot vallen In zijn thuisstad nam Crombez vooral de sociale dumping op de korrel. "Wij zijn die sociale dumping zo beu als koude pap", klonk het. Volgens hem doet de regering te weinig om de sociale dumping aan te pakken. "Ik heb het ermee gehad dat arbeiders, werknemers en zelfstandigen, die elke dag keihard hun best doen, die precies doen wat van hen gevraagd wordt, altijd weer als eerste getroffen worden. Ik heb het ermee gehad dat onze kmo's getroffen worden door oneerlijke concurrentie. Dan twitteren onze ministers niet. Dan maken ze geen ruzie. Over normen en waarden hebben ze de mond vol, maar als het op sociaal fatsoen aankomt, dan hoor je ze niet. " Volgens Crombez moeten de steden en gemeenten dan maar zelf ingrijpen in de strijd tegen de sociale dumping. De Vlaamse socialisten willen daarbij het goede voorbeeld geven. "We gaan overal in Vlaanderen grote bedrijven die aan sociale dumping doen, uitsluiten van overheidsopdrachten. Wij gaan grote bedrijven die mensen uitbuiten, die onze kmo's failliet laten gaan, die onze jobs kapotmaken, weren uit alle publieke opdrachten en investeringen. Zo zorgen we ervoor dat werk eerlijk verloond worden, onze kmo's zuurstof krijgen én mensen hun job niet verliezen", aldus Crombez. Crombez: "We zijn daarmee begonnen in Oostende en we gaan dat doorvoeren in alle steden en gemeenten. Wij gaan een einde maken aan die oneerlijke concurrentie. Wij gaan een einde maken aan die sociale fraude. Wij gaan een einde maken aan die sociale dumping." ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw trad de sp.a-voorzitter bij. "Sociale dumping is een plaag. Wij vragen dat iedereen in Europa voor hetzelfde werk hetzelfde loon krijgt. Europa zal sociaal zijn, of Europa zal niet zijn", aldus De Leeuw.