Oppositiepartij SP.A vindt dat de btw op elektriciteit op 6 procent moet blijven. "Net zoals voeding is elektriciteit een basisbehoefte voor gezinnen", zegt partijvoorzitter John Crombez. "Deze regering kan andere keuzes maken dan nog maar eens de gezinnen op kosten te jagen."

Taxshift

De federale regering werkt momenteel aan de begrotingsopmaak en zoekt een akkoord rond een taxshift, een belastingverschuiving die vooral de hoge lasten op arbeid naar beneden moet helpen halen.

De socialistische oppositie uitte eerder al de vrees dat de regering de door de vorige regering-Di Rupo doorgevoerde verlaging van de btw op elektriciteit wil terugschroeven.

'Levensnoodzakelijk'

Maandag kopt de krant De Standaard dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit voor een hogere btw op elektriciteit. Volgens Crombez klopt dat niet. "Nergens in het rapport pleit het IMF voor een hogere btw op elektriciteit. Wat het IMF daarentegen wél zegt, is dat belastingen op en subsidies voor energie even hoog moeten zijn als die op andere consumptiegoederen. Dat is iets totaal anders."

"Elektriciteit is een basisbehoefte voor de gezinnen, een basisconsumptiegoed. Daarom hebben we er in de vorige regering voor gezorgd dat de btw verlaagd werd van 21 procent naar 6 procent. Deze regering beschouwt elektriciteit blijkbaar als een luxegoed, dat een btw van 21 procent rechtvaardigt. Nochtans denks ik niet dat één gezin 's avonds een lamp minder doet branden of de frigo uitzet omdat het luxe zou zijn. Het is gewoon levensnoodzakelijk."

Aardgas

Crombez zegt dat de regering eigenlijk hetzelfde zou kunnen doen voor aardgas. "Daar geldt nog een btw-heffing van 21 procent. Als deze regering het advies van het IMF wil volgen, weet ze meteen wat haar te doen staat. Ze kan gezinnen een duw in de rug geven door ook voor die basisbehoefte de btw te verlagen naar 6 procent." (Belga/WB)

Oppositiepartij SP.A vindt dat de btw op elektriciteit op 6 procent moet blijven. "Net zoals voeding is elektriciteit een basisbehoefte voor gezinnen", zegt partijvoorzitter John Crombez. "Deze regering kan andere keuzes maken dan nog maar eens de gezinnen op kosten te jagen." De federale regering werkt momenteel aan de begrotingsopmaak en zoekt een akkoord rond een taxshift, een belastingverschuiving die vooral de hoge lasten op arbeid naar beneden moet helpen halen. De socialistische oppositie uitte eerder al de vrees dat de regering de door de vorige regering-Di Rupo doorgevoerde verlaging van de btw op elektriciteit wil terugschroeven. Maandag kopt de krant De Standaard dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit voor een hogere btw op elektriciteit. Volgens Crombez klopt dat niet. "Nergens in het rapport pleit het IMF voor een hogere btw op elektriciteit. Wat het IMF daarentegen wél zegt, is dat belastingen op en subsidies voor energie even hoog moeten zijn als die op andere consumptiegoederen. Dat is iets totaal anders." "Elektriciteit is een basisbehoefte voor de gezinnen, een basisconsumptiegoed. Daarom hebben we er in de vorige regering voor gezorgd dat de btw verlaagd werd van 21 procent naar 6 procent. Deze regering beschouwt elektriciteit blijkbaar als een luxegoed, dat een btw van 21 procent rechtvaardigt. Nochtans denks ik niet dat één gezin 's avonds een lamp minder doet branden of de frigo uitzet omdat het luxe zou zijn. Het is gewoon levensnoodzakelijk." Crombez zegt dat de regering eigenlijk hetzelfde zou kunnen doen voor aardgas. "Daar geldt nog een btw-heffing van 21 procent. Als deze regering het advies van het IMF wil volgen, weet ze meteen wat haar te doen staat. Ze kan gezinnen een duw in de rug geven door ook voor die basisbehoefte de btw te verlagen naar 6 procent." (Belga/WB)