Afgelopen kerstvakantie is het luxeverzuim toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), zo berichten Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

In de week voor de kerstvakantie waren 8.009 leerlingen onwettig afwezig. Dat is 22 procent meer dan in een normale week. In de week na de kerstvakantie waren 8.328 leerlingen afwezig zonder geldige reden. Maar daar is de stijging veel kleiner.

Weinig effect

Nu moet je nog een doktersbriefje binnenbrengen als je een week voor en na een schoolvakantie onwettig afwezig bent. Maar volgend schooljaar schaft Crevits dat af, onder meer om de administratieve last voor scholen af te bouwen. Ouders moeten de scholen wel nog een attest bezorgen als hun kind afwezig is.

Eigenlijk gelden vlak voor en na een vakantie opnieuw dezelfde regels als tijdens de rest van het schooljaar. "Als we de twee volledige schooljaren met elkaar vergelijken is het luxeverzuimlicht gestegen met 0,15 procent. Dat toont aan dat het in 2013 ingevoerde doktersbriefje weinig effect heeft", zegt woordvoerster Katrien Rosseel. (Belga/WB)

Afgelopen kerstvakantie is het luxeverzuim toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), zo berichten Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. In de week voor de kerstvakantie waren 8.009 leerlingen onwettig afwezig. Dat is 22 procent meer dan in een normale week. In de week na de kerstvakantie waren 8.328 leerlingen afwezig zonder geldige reden. Maar daar is de stijging veel kleiner. Nu moet je nog een doktersbriefje binnenbrengen als je een week voor en na een schoolvakantie onwettig afwezig bent. Maar volgend schooljaar schaft Crevits dat af, onder meer om de administratieve last voor scholen af te bouwen. Ouders moeten de scholen wel nog een attest bezorgen als hun kind afwezig is. Eigenlijk gelden vlak voor en na een vakantie opnieuw dezelfde regels als tijdens de rest van het schooljaar. "Als we de twee volledige schooljaren met elkaar vergelijken is het luxeverzuimlicht gestegen met 0,15 procent. Dat toont aan dat het in 2013 ingevoerde doktersbriefje weinig effect heeft", zegt woordvoerster Katrien Rosseel. (Belga/WB)